Yogahouding voor strakke of pijnlijke heupbuigers

De Saddle Pose is een uitdagende achteroverbuiging waarmee je je spieren en bindweefsel versoepelt, en gewrichten hydrateert. De houding rekt onder meer heupen en benen. Met name de heupbuigers en quadriceps worden er flexibeler door. Dit maakt de houding ideaal voor atleten en mensen die veel staan, lopen of veel zitten.

How to: Saddle Pose

  • Kom op je knieën zitten: je hielen raken je zitvlak, je wreven liggen op de grond.
  • Breng je hielen naar de buitenkant van je zitvlak.
  • Wanneer dit comfortabel genoeg aanvoelt, kun je achterover leunen en je handen voorzichtig op de mat zetten.
  • Er ontstaat een kleine ronding in je onderrug.
  • Als je meer wilt, loop dan je handen steeds verder naar achteren. En kom op je ellebogen.
  • Wanneer dit comfortabel genoeg aanvoelt, probeer dan je bovenrug naar de grond te brengen.
  • Strek de armen eventueel uit naar boven en pak beide ellebogen vast.
  • Focus je op je ademhaling en blijf zolang het comfortabel voelt in de houding.
  • Kom op je inademing op je ellebogen. Daarna kun je langzaam overeind komen.

Lees ook: Yogability: functionele yoga gecombineerd met mobilitytraining

Variaties op de Saddle Pose

Half Saddle
Het perfecte alternatief voor de Saddle Pose is de Half Saddle. Strek één been uit, terwijl je het andere been gebogen hebt. Kom vervolgens langzaam naar achteren. En herhaal de instructies zoals hierboven vermeld.

Saddle Pose Easy
Leg blokken of een kussen onder je rug. Herhaal de stappen uit bovenstaande instructie. Strek eventueel je armen uit naar de zijkant.

Let op:
De Saddle Pose vraagt om een goede warming-up. Doe bijvoorbeeld de zonnegroet een aantal malen. Of doe de houding aan het einde van een training of serie poses. De houding mag een beetje onconfortabel aanvoelen, maar geen pijn doen.

Betrokken spieren:
Psoas, Quadriceps, Triceps

In ons boek ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’ staat de saddle pose, maar ook ruim 180 andere yogahoudingen en -oefeningen.

Meer yogahoudingen:

Hypermobiliteit versus Hypomobiliteit

Wat is het verschil tussen hyper- en hypomobiliteit Naar schatting is 10 tot 20% van de mensen hypermobiel. Hypermobiliteit betekent – eenvoudig uitgelegd – dat je een groter bewegingsbereik hebt dan gemiddeld. Ben…

Kniepijn: 7 praktische oefeningen

Kniepijn tegengaan of voorkomen Ongeveer zes jaar geleden scheurde Evelien – mede-oprichter van Yogability – haar meniscus tijdens de CrossFit Hero-WOD Murph. Tijdens de 300 air squats hoorde zij haar knie kraken. Ze…

Stappenplan Jefferson Curl

Jefferson Curl: goed of slecht voor je rug? De Jefferson Curl wordt zo nu en dan gedaan door gewichtheffers, powerlifters, turners en fitness- en CrossFit-beoefenaars. Toch zijn veel coaches en artsen terughoudend als…

Thomast-test: check die heupbuigers

Met de Thomas-test snel en eenvoudig je heupflexie meten De Thomas-test is een methode om de flexibiliteit van je heupbuigers te meten. Je heupbuigers bestaan uit de iliopsoas-spiergroep die onder andere de rectus…

Het belang van recovery: 5 voordelen

Rustdagen en recovery essentieel Hoe fit je ook bent, welke sport je ook beoefent. Recovery is een cruciaal onderdeel van vooruitgang. Wanneer je geen aandacht besteedt aan recovery kan dit leiden tot overtraining…

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?