Train in drie bewegingsvlakken, voorkom blessures
Lunges, squats, bench presses, hardlopen, fietsen, overhead squats, push-ups… Veel oefeningen binnen of buiten de sportschool vinden in maar één richting plaats. Toch kunnen bewegingen ingedeeld worden in drie bewegingsvlakken. Het is zelfs belangrijk om in al deze vlakken te trainen. Maar waarom is dat?
Inhoudsopgave
Driedimensionaal bewegen
Ons lichaam is niet gemaakt om één-dimensionaal te bewegen. Als dat zo zou zijn, konden we niet over onze schouder heen kijken bij het zien van een mooie auto die voorbijrijdt. Of snel opzij stappen als iemand bijna tegen ons aanloopt. Of je nu uit bed stapt, boodschappen doet of aan het avondeten zit met je gezin: je beweegt je lichaam in drie bewegingsvlakken. De hele dag door.
Met Yogability train je in alle bewegingsvlakken: word Yogability-instructeur
In één vlak trainen
Wanneer je in maar één vlak traint liggen onder meer enkelverstuikingen en het scheuren van kniebanden op de loer. Je lichaam is immers niet gewend om van richting te veranderen. Klinkt logisch toch? Door kracht en souplesse op te bouwen in alle vlakken kun je blessures beter voorkomen. Met het trainen in de drie bewegingsvlakken bereid je je lichaam beter voor op het alledaagse leven. Maar ook op sport en beweging. Belangrijk dus om een bewegingsprogramma op te stellen waarin alle bewegingsvlakken terugkomen.
Bewegen in alle vlakken? Ontdek ons boek ‘Functional Yoga’
In ons boek Functional Yoga staan circa 180 oefeningen én variaties om te bewegen in alle vlakken en om alle assen.
Wat zijn bewegingsvlakken?
Om mobiliteit en de bewegingen van het menselijk lichaam beter te begrijpen hebben we deze in drie vlakken ingedeeld: het sagittale vlak, het transversale vlak en het frontale vlak. Het is belangrijk om in deze bewegingsvlakken te trainen. Loaded (met gewicht), maar ook unloaded (zonder gewicht). Moet je oefeningen die zich op slechts één spier of spiergroep richten dan uitsluiten? Nee hoor. Soms kan het van belang zijn om een deel van de keten te versterken. Maar alleen met een multiplanaire aanpak verbeter je mobiliteit. Oftewel, train in alle vlakken. Maar hoe zien die bewegingsvlakken er nu precies uit?
- Sagittale vlak
Het sagittale vlak verdeelt het menselijk lichaam in links en rechts. Het omvat alle bewegingen waarbij lichaamsdelen omhoog en omlaag bewegen naast of voor het lichaam. Denk aan marcheren op de plaats. Maar ook lopen, het doen van lunges, rennen of springen. Kortom, bewegingen als flexie (buigen van een gewricht) en extensie (strekken van een gewricht) vinden plaats in het sagittale vlak. - Frontale vlak
Het frontale vlak deelt het lichaam in voor en achter in. Het omvat alle bewegingen waarbij lichaamsdelen van het lichaam af bewegen (abductie). Of naar het lichaam toe bewegen (adductie). Denk aan jumping jacks. - Transversale vlak
Het transversale of horizontale vlak verdeelt het lichaam in boven en onder. Het omvat alle roterende bewegingen. Het afslaan van een golfbal bijvoorbeeld.

Wat zijn bewegingsassen?
Bij de vlakken horen ook bewegingsassen, namelijk:
- Longitudinale as
De longitudinale as bevindt loopt door het transversale vlak. Dankzij deze as kan het menselijk lichaam onder andere roteren. Gedurende een sprong bijvoorbeeld. Denk aan een kunstschaatser die in de lucht een pirouette uitvoert. Of een twist uit ons boek Functional Yoga: fysiek en mentaal fit. - Frontale as
De frontale as loopt door het sagittale vlak. Deze as wordt aangesproken bij bijvoorbeeld het doen van strekkingen of buigingen. Oftewel: flexie en extensie. - Sagittale as
Deze as loopt door het frontale vlak, van de achter- naar de voorzijde van het lichaam. Het maakt bijvoorbeeld abductie en adductie mogelijk.
Creëer een 3D-trainingsprogramma
Het menselijk lichaam kan dus in veel complexe richtingen bewegen. Slechts zelden trainen we alle beschikbare bewegingsvlakken. Het transversale vlak ontbreekt vaak vrijwel geheel. Beperk trainingen niet tot een set van oefeningen binnen één vlak of as. Zo kun je blessures voorkomen. Binnen Yogability integreren we de drie bewegingsvlakken daarom. We noemen het concept ook wel een functioneel 3D-trainingsprogramma. Hiermee bereid je het lichaam voor op het dagelijkse leven én sportieve activiteiten. In onze opleiding Level 1 vertellen je er meer over.