Wat is mobilitytraining?
Mobilitytraining is een trainingsmethode die kan leiden tot een verbeterde mobiliteit van één of meerdere gewrichten. Door eenzijdige activiteiten of juist een gebrek aan beweging kan het bewegingsbereik van een gewricht – ook wel Range of Motion (ROM) genoemd – afnemen. Door het trainen van mobiliteit blijven je gewrichten vitaal en gezond.
Passief stretchen & mobiliseren
Tot enkele jaren terug was mobilitytraining een onderschoven kindje. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor. Maar wat is mobiliteitstraining? Wat is het verschil met mobiliseren? En welke voordelen heeft het werken aan mobiliteit?
Wanneer je de gemiddelde sportschool of CrossFit Box binnenkomt zie je mensen vaak passief stretchen (flexibiliteit) óf mobiliseren, al dan niet met hulpmiddelen als foamrollers, PVC-pijpen en elastieken banden. Deze middelen kun je toepassen om spieren en gewrichten voor te bereiden op bewegingen. Maar leiden niet automatisch tot een verbeterde Range of Motion. Hoe dat zit? Dat leggen we je graag uit.
Passief stretchen en mobiliseren kan op korte termijn zorgen voor een verbeterde flexibiliteit. Om je mobiliteit te verbeteren zul je je gewichten, ligamenten en pezen op de juiste manier moeten belasten. Deze manier van trainen ligt niet ver van krachttraining af. En omvat een combinatie van flexibiliteit, stabiliteit en kracht. Daarnaast speelt je brein een actieve rol.
Verschil mobilitytraining en mobilisatie
Mobiliseren kan een bevredigend effect op korte termijn opleveren. Mobiliseren is niet hetzelfde als mobilitytraining of werken aan mobiliteit. Wat verstaan we wél onder mobiliseren? Bijvoorbeeld:
Mobilisatie bestaat uit actieve of passieve stretches die je spieren en gewrichten masseren of weefsels oprekken. Door mobiliseren ontstaat er tijdelijk (!) meer ruimte in de gewrichten. Ook kan mobiliseren tijdelijk voor een betere doorbloeding zorgen. Een betere doorbloeding kan op korte termijn voor betere (sport)prestaties zorgen. Het is wetenschappelijk bewezen dat mobiliseren geen langetermijneffecten heeft aangaande mobiliteit. Je zult dus mobiliteitstraining moeten toepassen om mobieler te worden op lange termijn.
Het gevaar van mobiliseren met foamrollers, elastieken en meer is dat er tijdelijk ruimte wordt gecreëerd, maar de daadwerkelijke kracht nog ontbreekt om een beweging door de gehele ROM correct uit te voeren. Door het trainen van mobiliteit worden kracht én flexibiliteit tegelijkertijd opgebouwd.
Wat is mobiliteit?
Er is dus een verschil tussen mobiliteit en
mobiliseren.
Toch worden deze 2 vaak over 1 kam geschoren.
Zelfs professionele trainingsinstituten halen de twee nog wel eens door elkaar. Mobilitytraining is – in het kort – een combinatie van flexibiliteit plús het opbouwen van kracht van spierweefsel rondom je gewricht. Ook je brein, stabiliteit en breathwork spelen een grote rol. Mobiliteitstraining zorgt voor een verbeterde vochtbalans in en rondom gewrichten. Mobiliteitstraining is géén quick fix. Het vereist discipline én tijd: mobiliteit neemt pas toe wanneer je regelmatig oefent en je brein de nieuwe bewegingen opslaat. Dit noemen we ook wel neuromusculaire training. Mobilitytraining is een mix CARs, PAILs en RAILs en meer. Binnen Yogability passen we al deze methoden toe. Gedurende onze opleidingen vertellen we je er meer over.


Voordelen van mobilitytraining
Met mobilitytraining of mobiliteitstraining kun je het bewegingsbereik van een gewricht verbeteren. Ook kan het leiden tot gezonde gewrichten met een verbeterde vochtbalans. Bovendien kan mobilitytraining bijdragen aan een betere lichaamshouding en een sterkere core. Alledaagse pijntjes en kwaaltjes nemen af en lichaamsbewustzijn ( proprioceptie ) neemt toe.
Het belang van mobiliteitstraining
Mobiel zijn is essentieel voor een vitaal leven. Vitaliteit staat onder meer voor het hebben van regie op je eigen leven. Wanneer je onvoldoende mobiel bent, beperkingen hebt in je gewrichten of onvoldoende bewegingsbereik hebt, neemt niet alleen je bewegingsvrijheid af. Ook loop je het risico blessures te krijgen doordat je gewrichten op een verkeerde manier belast. De algehele kwaliteit van leven neemt af.