Wat is mobilitytraining?

Mobilitytraining is een trainingsmethode die kan leiden tot een verbeterde mobiliteit van één of meerdere gewrichten. Door activiteiten, beweging, sport of juist een gebrek aan beweging kan het bewegingsbereik van een gewricht – ook wel  Range of Motion (ROM) genoemd – afnemen. Door het trainen van mobiliteit blijven je gewrichten vitaal en gezond.

Laatste artikelen over mobiliteit:

Enkelmobiliteit oefeningen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: enkelmobiliteit is voor een groot deel genetisch bepaald. En het is daarnaast wetenschappelijk bewezen dat er maar weinig ‘rek’ in zit. Dit betekent niet dat het trainen van enkelmobiliteit geen enkele zin heeft. Hoe dat zit? […]
PNF stretching: wat is het? En hoe doe je dit veilig en verantwoord? PNF staat voor Proprioceptive Neuromuscular Facilitation. PNF Stretching is een flexibiliteitstraining voor gevorderden, waarmee je je Range of Motion (ROM) kunt verbeteren. Niet alleen rek je met de stretchmethode bepaalde spiergroepen passief, ook […]
Half Frog Hip Mobility Internal Rotation
Met de Frog Pose rek je de dieperliggende spieren in het heup- en bekkengebied. Maar niet alleen spieren worden flexibeler dankzij deze pose, ook het bindweefsel in het bekken wordt ermee versoepeld. De Half Frog – Hip Mobility combineert deze traditionele yogahouding met het trainen van […]

Voordelen van mobilitytraining

Met mobilitytraining of mobiliteitstraining kun je het bewegingsbereik van een gewricht verbeteren. Ook kan het leiden tot gezonde gewrichten met een verbeterde vochtbalans. Bovendien kan mobilitytraining bijdragen aan een betere lichaamshouding en een sterkere  core. Alledaagse pijntjes en kwaaltjes nemen af en lichaamsbewustzijn (proprioceptie) neemt toe.

Het belang van mobiliteitstraining

Mobiel zijn is essentieel voor een vitaal leven. Vitaliteit staat onder meer voor het hebben van regie op je eigen leven. Wanneer je onvoldoende mobiel bent, beperkingen hebt in je gewrichten of onvoldoende bewegingsbereik hebt, neemt niet alleen je bewegingsvrijheid af. Ook loop je het risico blessures te krijgen doordat je gewrichten op een verkeerde manier belast. De algehele kwaliteit van leven neemt af.

Passief stretchen & mobiliseren

Tot enkele jaren terug was mobilitytraining een onderschoven kindje. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor. 

Wanneer je de gemiddelde sportschool of CrossFit Box binnenkomt zie je mensen vaak passief stretchen (flexibiliteit) óf mobiliseren, al dan niet met hulpmiddelen als foamrollers, PVC-pijpen en elastieken banden. Deze zaken zijn uitstekend om spieren en gewrichten voor te bereiden op nieuwe bewegingen. Maar leiden niet automatisch tot een verbeterde Range of Motion.

Passief stretchen en mobiliseren kan op termijn zorgen voor een verbeterde flexibiliteit. Om echter je mobiliteit te verbeteren zul je je gewichten, ligamenten en pezen op de juiste manier moeten belasten. Deze manier van trainen ligt niet ver van krachttraining af. En omvat een combinatie van flexibiliteit, stabiliteit en kracht.

Verschil mobilitytraining en mobilisatie

Mobiliseren kan een bevredigend effect op korte termijn opleveren. Mobiliseren is niet hetzelfde als mobilitytraining of werken aan mobiliteit. Wat verstaan we wél onder mobiliseren? Bijvoorbeeld:

– het rollen van een LaCross-bal onder je scapular of voetzool;
– een elastiek bevestigen aan een band, je hand in overhead-positie bewegen en een squat doen;
– foamrollen van je heupbuigers.

Mobilisatie bestaat uit actieve of passieve stretches die je spieren en gewrichten masseren of weefsels oprekken. Door mobiliseren ontstaat er tijdelijk (!) meer ruimte in de gewrichten. Ook kan mobiliseren tijdelijk voor een betere doorbloeding zorgen. Een betere doorbloeding kan op korte termijn voor betere (sport)prestaties zorgen. Het is wetenschappelijk bewezen dat mobiliseren geen langetermijneffecten heeft aangaande mobiliteit. Je zult dus mobiliteitstraining moeten toepassen om mobieler te worden op lange termijn.

Het gevaar van mobiliseren met foamrollers, elastieken en meer is dat er tijdelijk ruimte wordt gecreëerd, maar de daadwerkelijke kracht ontbreekt om een beweging door de gehele ROM correct uit te voeren. Door het trainen van mobiliteit worden kracht én flexibiliteit tegelijkertijd opgebouwd.

Wat is mobiliteit

Er is een verschil tussen mobiliteit en
mobiliseren.

Toch worden deze 2 vaak over 1 kam geschoren.

Zelfs professionele trainingsinstituten halen de 2 nog wel eens door elkaar. Mobilitytraining is (in het kort) een combinatie van flexibiliteit plus het opbouwen van kracht van weefsels rondom je gewricht. Daarnaast zorgt mobiliteitstraining voor een verbeterde vochtbalans in en rondom gewrichten. Het opbouwen van mobiliteit vereist discipline en tijd: mobiliteit neemt pas toe wanneer je regelmatig oefent. Je kunt mobilitytraining doen in de vorm van  CARs PAILs en RAILs en meer. Gedurende onze  opleidingen vertellen we je er meer over.

Bended Knee Lunge Quad Stretch