Dopamine is je redding tijdens Blue Monday

‘Wat is Blue Monday?’, vraag je jezelf misschien af. De derde maandag van de maand januari staat te boek als de meest deprimerende dag van het jaar. Oftewel: Blue Monday. Dit jaar valt Blue Monday op maandag 16 januari. Met deze 5 tips maak jij van Blue Monday een stralende dag.

Inhoudsopgave

Betekenis Blue Monday

De term ‘blauw’ werd vroeger nog wel eens gebruikt om ‘nietig’ of ‘van weinig waarde’ te beschrijven. Blue Monday betekent dus letterlijk ‘een maandag van weinig waarde’. De Britse psycholoog Cliff Arnal riep Blue Monday in het leven. Volgens hem is deze maandag de treurigste dag van het hele jaar. Goede voornemens zijn mislukt en vakanties zijn nog lang niet in zicht. De gezellige kerstdagen zijn achter de rug. En er is sprake van lange, donkere dagen. Pfff, allemaal zaken om verdrietig van te worden. Tijd dus om die dopaminelevels eens op te krikken. Maar hoe pak je dat aan?

Wat is dopamine?

Gelukstofjes kun je niet genoeg hebben. Zeker niet op blauwe maandagen. Dopamine is zo’n stofje. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Het maakt functies van het zenuwstelsel mogelijk. Denk aan slaap, geheugen, stemming en motivatie. Ook is dopamine nodig voor een goede aansturing van spieren. Heb je te weinig dopamine? Dan kun je je neerslachtig voelen, soms minder goed bewegen, te maken hebben met slapeloosheid, een laag libido hebben of onvoldoende gemotiveerd zijn om taken af te maken.

Op Blue Monday minder dopamine?

Als we iets leuks doen, zoals iets lekkers eten of deelnemen aan een WODje, krijgen we een stootje dopamine. Heb je iets bereikt, zoals het winnen van een spel? Dan komt het chemische stofje ook vrij. Lekker! Toch ligt dit een beetje anders. Het kan een probleem worden wanneer je steeds meer naar een leuke ervaring verlangt. Ook alcohol, seks en drugs zorgen voor het vrijkomen van dopamine in het brein. Dat verklaart waarom dopamine nauw verbonden is met verslaving. Maar ook waarom sommige mensen op dagen als Blue Monday sneller naar genotsmiddelen grijpen.

Dopaminelevels verhogen

Dopamine is een neurotransmitter die gemaakt wordt in het bovenste deel van de hersenstam. Door het aanmaken van dopamine kun je je fijner voelen. Niet alleen tijdens Blue Monday, maar ook op andere momenten waarop jij je neerslachtig voelt. Het verhogen van dopaminelevels kan op natuurlijke wijze. Het enige dat je ervoor moet doen is een gezonde levensstijl ontwikkelen. Zo pak je dat aan:

 1. Slaap voldoende
  De één heeft aan zeven uur genoeg, de ander heeft tien uur nodig: slaap. Voldoende slaap is belangrijk om gezond te blijven. Uit onderzoek blijkt bovendien dat als je onvoldoende slaapt je dopaminereceptoren negatief worden beïnvloedt. Stel je ogen voordat je gaat slapen niet bloot aan het blauwe licht van je telefoon of laptop. Ook kun je ademhalingsoefeningen doen voor een gezonde nachtrust. Beperk alcohol en tafel daarnaast niet zwaar voordat je gaat slapen.
 2. Eet gezond en gevarieerd
  Vermijd bewerkt voedsel. Vis, walnoten, amandelen en zaden zitten bomvol aminozuren. Aminozuren zijn nodig om het zenuwstelsel gezond te houden. Ook het nuttigen van eiwitrijk voedsel helpt je lichaam bij het aanmaken van dopamine. Niet alleen tijdens Blue Monday, maar ook de rest van het jaar.
 3. Beweeg regelmatig
  Beweging leidt tot de aanmaak van celreceptoren. Hierdoor maak je niet alleen nieuwe hersencellen aan, ook de interactie en dopamine-opname neemt toe. Dopamine is dan ook verantwoordelijk voor de beroemde ‘runners high’ die je na het hardlopen voelt. Ons advies is om dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Kom daarnaast elk uur van je luie stoel af om vijf minuten te bewegen. Doe spierversterkende oefeningen, zoals Yogability Accessory Work.
 4. Mediteer minimaal één uur per week
  Meditatie is in feite niets anders dan breinfitness. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat door te mediteren bij 65% van de onderzochte personen de dopamineproductie toeneemt na één uur mediteren. Mediteer je nog niet? Grijp Blue Monday aan om de eerste stap te zetten! Volg bijvoorbeeld de online cursus Leren Mediteren.
 5. Bouw voldoende herstelmomenten in
  Rust is je redding wordt wel eens gezegd. Door voldoende herstelmomenten in te plannen kun je stress binnen de perken houden. Door stress dalen je dopaminelevels. Doe tijdens je herstelmomenten ademhalingsoefeningen. Ook kun je aan mindfulness doen of Yogability Recovery inplannen.

Bovenstaande tips zijn geen medisch advies. Heb je vragen over jouw dopamine-aanmaak, heb je gezondheidsklachten of maak je je veel zorgen? Vraag dan je huisarts om raad.

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?