Een optimale Range of Motion met CARs

Bij sport en beweging denken we vaak aan het opbouwen van kracht en conditie. Minder aandacht is er voor mobiliteit en goed herstel (recovery). Wil je meer uit je trainingen of wedstrijden halen? Of je beter voelen in het dagelijkse leven? Dan zijn juist mobiliteit en recovery van groot belang. Controlled Articular Rotations, ook wel CARs genoemd, combineert deze twee aspecten. CARs zijn geïntegreerd in het functionele trainingsconcept Yogability.

Wat zijn Controlled Articular Rotations (CARs)?

Bij mobiliteit denken velen aan rekken, strekken, foamrollen of bewegingen maken met een PVC-pijp. Maar hoeveel mensen besteden er nu daadwerkelijk tijd aan het mobiliseren van hun gewrichtskapsels? Je raadt het al: dat zijn er maar weinig. Sterker nog: de meesten beperken hun ROM zelfs door kniebanden, straps en andere hulpmiddelen te gebruiken. Met Controlled Articular Rotations kun je je gewrichten soepel houden en spieren sterker maken. Hierdoor voorkom je of herstel je sneller van blessures. Maar waar staat CARs precies voor:

 • Controlled: met aandacht, gecontroleerd en zacht
 • Articular: gewrichten en gewrichtskapsels
 • Rotations: roterende bewegingen, idealiter door het gehele bewegingsbereik

CARs kun je dan ook het beste definiëren als:

‘Actieve roterende bewegingen waarbij het bewegingsbereik van het gewricht bepalend is’

Soepele gewrichten met CARs

Tijdens CARs zorgt druk binnen het gewricht ervoor dat vloeistof en afvalproducten uit kraakbeencellen worden afgevoerd. Vloeistof stroomt terug, samen met voedingsstoffen en zuurstof. CARs stimuleren synoviaal vocht in het gewricht. Synoviaal vocht is een heldere vloeistof die zich in gewrichtsholtes bevindt. Je kunt synoviaal vocht vergelijken met een smeermiddel dat ervoor zorgt dat botten en gewrichten soepel kunnen bewegen. Ook leiden CARs ertoe dat kalkafzettingen worden weggevoerd.

Lees ook: Waarom foamrollen niet werkt


Waarom Controlled Articular Rotations toepassen?

CARs helpen je dus om gemakkelijker te bewegen. Controlled Articular Rotations kun je toepassen als:

 • een dagelijkse routine voor gezonde gewrichten;
 • een dagelijkse zelfdiagnose om te kijken hoe je je voelt en beweegt;
 • een warming-up voor een training of wedstrijden;
 • een actieve recovery-oefening tussen sets of op rustdagen voor actief herstel;
 • een manier om na je training even ‘in te checken’ op je lichaam;
 • een mobilisatieroutine tijdens pauzes. Bijvoorbeeld wanneer je lang hebt gezeten of inactief bent geweest;
 • een manier om na een blessure met lage intensiteit weer langzaamaan te gaan bewegen;
 • verminderen van kramp in spieren;
 • een intensieve manier om je actieve bewegingsbereik te verbeteren.

Supplementen voor gezonde gewrichten


CARs: basis voor kracht en snelheid

Mobiliteit is de sleutel tot pijnvrij bewegen. Het vormt de basis voor snelheid, explosiviteit en kracht. Waarom? Omdat we onze gewrichten in hun volledige ROM moeten gebruiken om er het maximale uit te halen. CARs zorgen voor gezonde gewrichten. CARs doen bovendien meer voor het lichaam dan alleen stretchen (bijvoorbeeld in de vorm van ROMWOD) of traditionele yoga (zoals Yin Yoga).

Mobiliteit trainen

Misschien vraag je je af waarom we CARs niet gewoon ‘gewrichtsrotaties’ noemen. Dit heeft te maken met de controle waarmee in het gehele bewegingsbereik van het gewricht wordt bewogen. Bij Yogability passen we bovendien eeuwenoude ademhalingstechnieken toe om de bewegingen met nog meer controle en lichaamsbewustzijn uit te voeren. Hierdoor word je stukken mobieler, verbeter je je proprioceptie, word je leniger én krijg je je ademhaling onder controle. Deze technieken kun je ook nog eens toepassen vóór, tijdens en na een training, wedstrijd of in je dagelijkse leven. Kortom, Yogability past onder meer CARs toe op de fundamenten van traditionele yoga.

Meer over Controlled Articular Rotations

Meer weten over Controlled Articular Rotations? Dat hoor je tijdens de level 1 Yogability-instructeursopleiding. Hierin vormt mobiliteitstraining een aanmerkelijk aandeel. En gaan we dieper in op de materie. In ons boek ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit‘ vind je ook enkele CARs-oefeningen.

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?