Yogability toegepast binnen diverse CrossFit-boxen

Het is wetenschappelijk bewezen dat CrossFit-atleten na het beoefenen van yoga niet alleen mobieler zijn, ook kan hun kracht, coördinatie en ademhalingstechniek verbeteren. Hoe dat kan? Dat zit zo:

1. Verbeter je ademhalingstechniek met Yogability

Of je nu een getrainde CrossFit-atleet bent of niet: een goede ademhaling vormt je basis. Yoga bestaat uit een serie oefeningen die volledig zijn gekoppeld aan je ademhaling. Het tot stand brengen van een gelijkmatige ritmische ademhaling is binnen yoga het uitgangspunt. Dit begint bij het beheersen van het diafragma. Je diafragma is de meest belangrijke ademhalingsspier die ons lichaam kent.

Een goede ademhalingstechniek is ook essentieel binnen alle aspecten van CrossFit: van gewichtsheffen tot gymnastics en cardiogerichte workouts. Niet iedereen heeft hier echter voldoende aandacht voor. Door je ademhaling echter te beheersen, raak je minder snel buiten adem tijdens bijvoorbeeld een WOD. Ook kun je beter bracen en kom je na je training of wedstrijd sneller op adem. Bovendien kun je met een correcte ademhaling verzuring uitstellen. Meer hierover vertellen we je tijdens onze Yogability-instructeursopleiding Level 1.

2. Meer flexibiliteit en een grotere Range of Motion

Flexibiliteit in gewrichten en spieren is noodzakelijk als CrossFit-atleet. Door regelmatig yoga te beoefenen, vergroot je je Range Of Movement op een zachte, gecontroleerde manier. Dat maakt yoga hét perfecte alternatief voor bijvoorbeeld ROMWOD. Yogability combineert daarnaast fundamenten uit de traditionele yoga op een praktische manier met mobilitytraining. Yogability is opgericht door militair en CrossFit-atleet Sebastiaan.

Een dagelijkse Yogability-routine rekt niet alleen je spieren, maar ook je ligamenten, pezen, fascia en al die andere zachte weefsels in je lijf. Ook herstelt yoga de vochtbalans in je gewrichten, waardoor je flexibeler wordt. Daarbij wordt er bewust gekozen om zonder schoeisel de yoga-oefeningen uit te voeren. Dit vergroot namelijk je proprioceptie.

Lees ook: Waarom foamrollen niet werkt


3. Balans tussen stabiliteit en flexibiliteit

In combinatie met CrossFit kan yoga je helpen om de perfecte balans tussen stabiliteit, mobiliteit en flexibiliteit te bereiken. Want waar bijvoorbeeld krachttraining de spieren flink kan verkorten, zorgt yoga er juist voor dat je je spieren verlengt. Een goede snatch vereist stabiele, maar flexibele schouders. En voor een diepe squat zijn juist flexibele, open heupen nodig. Yoga verbetert daarnaast je enkelmobiliteit. En laat het enkelgewricht nu het fundament zijn onder bijna alle CrossFit-oefeningen.

Lees ook: Werken aan enkelmobiliteit: verspilde moeite?


Een verbeterde mobiliteit kan jou bovendien helpen om het risico op blessures te verminderen. Kortom, met yoga til je je squats, overhead squats, squat cleans, ring dips en andere bewegingen naar een hoger niveau. Ook de hardlooptechniek kan met een regelmatige yogasessie verbeteren.

4. Meer focus tijdens trainingen en wedstrijden

Uitdagende yogaposes en evenwichtshoudingen vereisen volledige aandacht, concentratie en focus. In yoga wordt dit ook wel ‘dristhi’ genoemd. Maar hoe krijg je nu meer focus? Bijvoorbeeld door tijdens een houding je ogen enige tijd op een vast punt te laten rusten. Je focus ligt volledig in het huidige moment. Probeer het uit tijdens bijvoorbeeld een overhead squat. Kijk tijdens je reps naar een vast punt. Houd dit punt vast.

Boek: voor wie met yoga afvallen wil

Door yoga te beoefenen leer je storende invloeden van buitenaf te negeren. Zo kun je je uitsluitend concentreren op wat je doet. Je focus verbetert. Dit kan een grote hulp zijn tijdens je CrossFit-training. Bijvoorbeeld bij gewichtheffen, waar een verhoogde concentratie je prestaties kan verbeteren. In ons boek Functional Yoga: fysiek en mentaal fit vertellen we je er meer over.

5. Actief herstel na CrossFit

Na een WOD of training kunnen de adrenaline en energie door je lichaam gieren. Een relaxte yogaroutine erna kan je helpen om te ontspannen. Het grote voordeel van yoga is dat je geen foamroller of andere apparatuur nodig hebt. Want hoewel bijvoorbeeld het gebruik van de foamroller bijdraagt aan een verbeterde doorbloeding, het kan in geen geval een stretch-routine of regelmatige yogasessie vervangen. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Foamrollen heeft slechts slechts een kortetermijneffect als het gaat om het verbeteren van mobiliteit.

Yogability combineert elementen uit yoga met mobility op praktische wijze

Wist je dat een korte yoga-routine voordat je naar bed gaat, kan leiden tot een goede nachtrust? Een goede nachtrust en recovery zijn essentieel om de volgende ochtend met voldoende energie weer wakker te worden. Daarnaast draagt het bij aan het herstel van je lichaam na een training of wedstrijd.


Yogability’s favoriete yogamatten

Duurzame yogamatten
Bestel

Eco yogamatten
Bestel

Yogamatten kurk
Bestel


6. Dieper bewustzijn

Yoga zorgt voor een diep bewustzijn van je fysieke lichaam en je geest. Als je een inspannende houding aanhoudt terwijl je hamstrings verzuren, leer je jezelf ook mentaal beter kennen. In yoga leer je jezelf daarnaast door fysiek oncomfortabele momenten heen te ademen. Dit mentale en fysieke leerproces helpt je ook bij andere sportdisciplines, zoals CrossFit, hardlopen, survivalruns, weightlifting en meer.

Verschil Yogability en ROMWOD

In totaal zijn er 4 grote verschillen tussen Yogability en ROMWOD:

  • ROMWOD is gebaseerd op losse yoga-oefeningen, waarbij de ademhaling niet aan de beweging wordt gekoppeld en/of geïnstrueerd. Echter, het koppelen van de ademhaling aan de beweging – zoals Yogability doet – geeft onder meer focus, rust en balans, waardoor je meer ontspannen bent en meer controle hebt over de pose, maar ook over je ademhaling (hartslag). Dit komt beide je prestaties ten goede.
  • Er zijn weliswaar ROMWOD-ademhalingsoefeningen beschikbaar, maar het nut en belang worden niet aangehaald. Daarbij worden in de filmpjes de ademhalingsoefeningen gedaan met een zichtbare hoge borstademhaling (stress). Dit kun je zien doordat de buik stil blijft (diafragma wordt niet of nauwelijks gebruikt) en de schouders zijn opgetrokken. Bij het Yogability-concept is een correcte ademhaling de rode draad.
  • ROMWOD is volledig zonder begeleiding. Slechts omgeven door video-instructies. Bij Yogability hechten we waarde aan (persoonlijke) begeleiding. Dit omdat elk lichaam anders is. Het komt bovendien de uitvoering ten goede. Ook worden de ROMWOD-oefeningen vaak uitgevoerd met sokken en/of schoenen aan. Yogability wordt met blote voeten beoefend. En dat is met een reden. 
  • De basis van Yogability is, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, yoga. Bij yoga is naast poses en ademhaling ook mindset een essentieel onderdeel. Dat betekent bijvoorbeeld het accepteren van het lichaam, je mogelijkheden, maar ook je onmogelijkheden. Ieder lichaam is anders en dat houdt ook automatisch dat wat de ene persoon wel kan de andere niet.

Meer weten over yoga en Crossfit?

Veel CrossFitters ontdekken de voordelen van yoga in hun dagelijkse training. Yogability heeft een yogamethodiek ontwikkeld, speciaal gericht op de atleet en iedereen die fysiek en mentaal fit wil worden. In het concept is mobility geïntegreerd. Meer weten? Neem dan contact op. Of reserveer vandaag nog een Yogability Workshop.

Deze locaties, waaronder CrossFit-boxen, bieden inmiddels succesvol Yogability aan.

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?