De werking van mediteren

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom iemand start met mediteren. Bij mediteren draait het eigenlijk maar om één ding en dat is je geest tot rust brengen. Als dat lukt zijn er veel voordelen en positieve effecten die hieruit voort kunnen komen. Het is een soort kettingreactie van positieve effecten als je eenmaal in het ritme van regelmatig mediteren zit.

Wat je met mediteren doet is het trainen van je geest, je zorgt ervoor dat afleidende en negatieve gedachten meer naar de achtergrond verplaatsen of zelfs verdwijnen waardoor je meer focus krijgt op andere zaken. Zowel lichaam en geest komen hierdoor tot rust.

Tijdens het mediteren gebeurt er van alles in je hersenen. Dit begint bij het aannemen van een comfortabele houding. Je zit recht op een meditatiekussen of een meditatiematje. Plat op je rug liggen op een yogamat is ook een fijne houding.

Dan volgt het focussen op je ademhaling door bewust in en uit te ademen. Bij een geleide meditatie vertelt de stem waar je naar luistert precies wat er van je wordt verwacht en wat je moet doen. Voor beginners is dit een fijne manier om te starten. Er zijn veel verschillende vormen van mediteren. Enkele voorbeelden zijn slaapmeditatie, geleide meditatie, bodyscanmeditatie en klankschaalmeditatie.

Wat heb ik nodig om te mediteren?

Om je meditatiesessie zo comfortabel mogelijk te maken voor jezelf kun je gebruik maken van een aantal meditatie producten. Zorg er allereerst voor dat je de meditatie uitvoert op een plek in je huis die voor jou ontspannen aanvoelt. Op een andere locatie dan thuis waar je makkelijk tot rust komt kan natuurlijk ook. Dit zal een groot aandeel hebben in een goed verloop van je meditatie. Je kunt je voorstellen dat het lastiger is om in een ontspanningsmodus te komen als je in een drukke onrustige ruimte zit.

Bij een zittende meditatie is een meditatiekussen een fijn product om te gebruiken. Dit kussen helpt je bij het aannemen van een goede rechte houding en maakt dat je voor langere tijd comfortabel kunt zitten. Wil je de meditatie liggend uitvoeren, zorg dan dat je een stevige yogamat hebt. Voor extra ontspanning maak je het helemaal af met een yogadeken en eventueel een oogkussen. Zo blijf je lekker warm en dwing je jezelf je ogen dicht te houden waardoor je niet wordt afgeleid.


Yogability’s favoriete meditatie gear

Meditatiekussen Eco

Bestel nu

Noice-canceling koptelefoon JBL

Bestel nu

Sticky mat extra dik

Bestel nu


De effecten van mediteren

Mediteren heeft verschillende positieve effecten. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke voordelen voor je op een rijtje.

 • Verbeterde concentratie
  Omdat je tijdens het mediteren leert om je gedachten te observeren wordt het makkelijker om er afstand van te nemen of ze als het ware even ‘uit’ te zetten. Het effect hiervan is dat je beter in staat bent om je goed te kunnen concentreren en niet afgeleid te worden door allerlei gedachten.
 • Meer energie
  Je zult je misschien verbazen hoeveel energie het je kost, al die gedachten die dagelijks voorbij vliegen in je hoofd. Op het moment dat je door mediteren leert om niet aan al je gedachten aandacht te geven zorgt dat voor minder drukte in je hoofd. Dat maakt je minder moe waardoor je uiteindelijk meer energie zult ervaren.
 • Verlaagt stress
  In wetenschappelijk onderzoek hebben ze via MRI-scans kunnen aantonen dat regelmatig mediteren daadwerkelijk een positief effect heeft op stress. Een belangrijk gedeelte in de hersenen (de amygdala) zit vol met grijze vlekken als iemand veel stress heeft. Bij mensen die regelmatig mediteren was te zien dat er duidelijk minder grijze vlekken in dit hersengedeelte aanwezig waren. Dit laat zien dat het brein na meditatie beter met stress om kan gaan.
 • Vermindert angstgevoelens
  Angst is een emotie die aangewakkerd wordt door een gedeelte in de hersenen (amygdala). Gevoelens van angst en angstige reacties worden vanuit dit hersengebied aangestuurd. Meditatie kalmeert het hersendeel waardoor je in staat bent om minder angstig te reageren in situaties waarbij dit misschien niet zozeer nodig is.
 • Kalmeert je ademhalingsritme
  Het ritme van de ademhaling is bij de meeste mensen niet in balans. Veel mensen halen maar oppervlakkig adem, het stroomt niet verder dan het borstgebied. De ademhaling heeft heel veel effect op onze hersenen maar ook effect op hoe wel of niet ontspannen we ons voelen. Met meditatie focus je bewust op je ademhaling wat ervoor zorgt dat je lichaam en geest rustig worden.
 • Verlicht pijn
  Zoals je leest blijven we terugkomen op de wisselwerking tussen mediteren en onze hersenen. Mediteren heeft namelijk ook effect op de hersendelen die onze ervaringen van pijn beheersen. Met mediteren kun je bepaalde hersengebieden zo trainen dat ze anders met de pijn omgaan. Je gaat meer in de observerende modus zitten waardoor je in staat bent om rustiger op de pijn te reageren.
 • Goed voor je zelfvertrouwen
  Weinig zelfvertrouwen komt voort uit het hebben van negatieve gedachten. Mediteren kan hierbij helpen, het omzetten van negatieve gedachten in positieve gedachten. Dit kan door middel van een geleide meditatie (dit is een meditatievorm waarbij een stem je door de sessie heen leidt) of bijvoorbeeld een visualisatiemeditatie. Er wordt gebruik gemaakt van specifieke zinnen (affirmaties) die zorgen voor positieve gedachtepatronen.

Zoals je ziet heeft mediteren enorm veel voordelen en kan het worden ingezet om verschillende redenen of klachten. De kunst is vooral als beginner om door te zetten en niet af te haken als je gedachten even in de weg zitten. Onthoudt dat je gedachten er mogen zijn, het gaat erom dat je de gedachten observeert en voorbij laat komen zonder oordeel. Zodra dat lukt ben je al goed op weg en zal je bij regelmatig mediteren de vruchten gaan plukken.

Verder lezen?

Verbeter de mobiliteit en stabiliteit van […]
Waarom gewrichten soms kraken Krak, plop, […]
Verbeter met breinfitness je fysieke en […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?