Waarom foamrollen niet werkt.
Voordat de foamrol-die-hards onder ons uit hun panty schieten: lees dit eerst. Foamrollen werkt niet op de manier waarvan je zou denken dat het werkt. Wat we weten is dat foamrollen kan helpen bij mobiliseren. Foamrollen heeft echter géén langetermijneffect op mobiliteit. Wat werkt er precies wel en wat niet?
Inhoudsopgave
Wat is foamrollen?
Met foamrollen gebruikt iemand zijn eigen lichaamsgewicht om met behulp van een foamroller druk uit te oefenen op zachte weefsels. De foamroller wordt daarbij – en de naam zegt het eigenlijk al – gerold. Foamrollers zijn er in vele vormen, materialen en maten. Vaak zijn foamrollers massieve plastic cilinders met een buitenlaag van schuim. De staaf wordt meestal met de bovenste ledematen op het weefsel aangebracht. De druk tijdens de rollende actie wordt bepaald door de kracht die het lichaam op de specifieke locatie uitoefent.

Foamrollen voor Self Myofascial Release (SMR)
Fascia is het dikke, taaie omhulsel dat spieren en botten omringt. Net als elastine is collageen een belangrijk component van fascia. Je kunt fascia vergelijken met een spiderman-pak. Het zit in je gehele lichaam. Self Myofascial Release (SMR) is een populaire term die de techniek beschrijft waarmee je dit weefsel zelf kunt behandelen. Een foamroller is een hulpmiddel die je kunt toepassen bij SMR. Veel mensen passen SMR toe wanneer ze het gevoel hebben dat spieren ‘vastzitten’ of wanneer ze ‘triggerpoints’ hebben.
Foamroller kopen? Onze tips
“Bewegen leidt tot het mobiliseren van weefsels. Maar mobiliseren leidt niet automatisch tot goed bewegen
Wat zijn triggerpoints?
Vaak wordt er gezegd dat er ‘knoopjes’ in je spieren zitten. Maar het is überhaupt nog maar de vraag of er daadwerkelijk knoopjes, verklevingen of triggerpoints bestaan. Er is namelijk nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Wat wel kan is dat er disbalans in je lichaam zit. Bijvoorbeeld door verkeerd bewegen, blessures, stress of verkeerd ademhalen. Als de theorie klopt, zou het losmaken van weefsels ervoor zorgen dat je efficiënter kunnen bewegen. Maar of foamrollen dé oplossing hiervoor is? Dat is nog maar de vraag. Bij foamrollen duw je namelijk op je spier. Door dus te drukken. Verklevingen haal je uit elkaar door juist te trekken. Stel je eens voor: wanneer je een bol wol uit elkaar wilt halen, ga je er dan op zitten? Erop duwen? Of trek je deze met je handen uit elkaar? Het laatste klinkt logisch, toch?

Conclusie: van foamrollen word je niet structureel mobiel
Op dit moment is er géén wetenschappelijk bewijs dat SMR, waaronder foamrollen, een positief langetermijneffect heeft op mobiliteit, spierherstel en (sport)prestaties. Zo zorg je er met foamrollen níet voor dat je neuromusculaire aansturing vanuit het brein verbetert. Er wordt immers nagenoeg geen lichaamsdeel aangestuurd. Het enige onderzoek dat concludeert dat foamrollen een langetermijneffect op mobiliteit heeft, is bovendien zeer omstreden. Het onderzoek is namelijk uitgevoerd op kadavers. Feit is dat dode dieren een ander soort weefsel hebben dan levende wezens. Dode lichamen verstijven, de doorbloeding stopt. Bovendien is er geen peer review op dit onderzoek uitgevoerd.
Foamrollen voor mobilisatie op korte termijn
Het is wél bewezen dat SMR een kortetermijneffect heeft als het gaat om een toegenomen bewegingsbereik. Zo bevordert het de bloedcirculatie op korte termijn. Ook heeft het een positief kortetermijneffect op Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) na intensief sporten of bewegen. Gebruikers van de foamroller ervaren het als prettig en denken zelf dat hun ROM toeneemt. Het zogenoemde placebo-effect. Wil je hier nu meer over lezen? Diverse universiteiten hebben onderzoek gedaan naar het effect van foamrollen op het bewegingsapparaat, waaronder de Memorial University of Newfoundland, de University of Rhode Island en de University of Orego.
Lees ook: Het verschil tussen mobiliseren en mobilitytraining
Mobieler door bewegen
Kortom, wil je mobieler worden op lange termijn? Dan zul je moeten bewegen en hieraan actief moeten werken. Pas dan wordt de neuromusculaire aansturing vanuit het brein gestimuleerd. Hoe vaker je een beweging uitvoert, hoe beter deze wordt weggeschreven in je brein. Wat namelijk wél wetenschappelijk bewezen is, is dat goed bewegen leidt tot het mobiliseren van weefsels. Mobiliseren leidt echter niet automatisch tot goed bewegen. Daarom kunnen we stellen dat bewegen – bijvoorbeeld in de vorm van Yogability – misschien wel het nieuwe foamrollen is.