Fundamentals #3: Staande tang

‘Maar ik kan niet bij mijn tenen’. Dit is een veelgehoorde uitspraak bij de uitoefening van de forward bend. Ook wel ‘Forward fold’ of ‘Staande tang’ genoemd. Gelukkig is het niet belangrijk hoe ver je kunt bukken. Wat wel belangrijk is, leggen we je graag uit.

Voordelen: Forward fold

De Forward bend is een yogapose die je hamstrings stretcht. Ook creëert de houding lengte in je ruggengraat en worden je heupen erdoor geopend. De Forward bend is een rustgevende yogahouding en daarmee heel geschikt voor beginners. Ook is de yoga-oefening ideaal als je stress of vermoeidheid ervaart. De Forward bend is het zusje van de Wide Legged Standing Forward Fold.

Instructies voor de Forward bend

1. Sta in de Mountain pose, met je handen langs je lichaam. Adem in. Op je uitademing buig je nu je bovenlichaam naar voren. Buig vanuit je heupen. Je rug blijft recht.
2. Het is de bedoeling dat je met je buik je bovenbenen lichtjes aanraakt. De meeste mensen moeten daarvoor hun knieën een beetje buigen.
3. Breng je vingertoppen naar de grond. Of laat je handen rusten op je schenen. Sommigen kunnen hun handpalmen plat op de grond leggen. Of met hun handen de achterkant van de enkels vastpakken. Lukt geen van bovenstaande opties. Pak dan je ellebogen vast.
4. Duw de hielen in de grond. En zorg ervoor dat je hele lichaamsgewicht over beide voeten is verdeeld. Hang niet met je achterwerk naar achter.
5. Met elke ademhaling probeer je iets dieper in de houding te komen. Houd de houding 30 seconden tot één minuut vast.
6. Zorg dat de schouders wegblijven van de oren. De kaak is ontspannen. Zet geen kracht op je lichaam om dieper in de houding te komen.
7. Kom nu op je inademing omhoog vanuit de heupen. Je rug blijft recht. Rol niet vanuit je ruggengraat omhoog. Duw je zitbotten naar beneden en je heupen naar voren.

Variatie: Half forward fold

De Half forward fold of Halve staande tang is een variatie op de Forward bend. Wanneer je torso beneden is lift je je bovenlichaam op tot circa 45 graden. Je vingertoppen raken de grond. Of je pakt met je handpalmen je schenen of knieën vast. Ook kun je je handen op blokken plaatsen. In ons boek ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’ staat de forward fold, en zo’n 180 andere yogahoudingen en -oefeningen.

Betrokken spieren: hamstrings, glutes, piriformis, adductor magnus, soleus, gastrocnemius, hip flexors.

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?