Wetenschappelijk bewezen: meditatie zorgt voor ontspanning

Uit een reviewstudie van de Radboud Universiteit en de Coventry University (UK) blijkt dat meditatie, yoga en andere mind-body interventions (MBIs) zorgen voor ontspanning. Hiermee ontstaan ook lichamelijke moleculaire reacties die tegenovergesteld zijn aan die van stress. De resultaten van de reviewstudie zijn gepubliceerd in Frontiers in Immunology.

Mind-Body Interventions: voor een gezond immuunsysteem

Bij Mind-Body Interventions (MBIs) wordt uitgegaan van het idee dat de geest invloed heeft op het lichaam. Maar er is nog weinig bekend over mogelijke effecten op biologische mechanismen die van invloed zijn op stressreacties. In totaal zijn er 18 bestaande studies bekeken, waaraan bijna 850 mensen meededen. Zo werd er naar de invloed van MBIs op genexpressie gekeken. Dit zijn genen die eiwitten produceren. Dit beïnvloedt de biologische samenstelling van het lichaam en het immuunsysteem.

Effect yoga en meditatie op zenuwstelsel

Bij stress wordt het sympatische zenuwstelsel geactiveerd. Dit kan een Flight-, Fight- of Freeze-reactie teweegbrengen. En stimuleert het nuclear factor kappa B-molecuul. Hierdoor stijgt de cytokine-productie die tot ontstekingen op celniveau kunnen leiden. Op lange termijn kunnen deze eiwitten de kans op ziekten als kanker en psychische stoornissen vergroten. Door beoefening van yoga, meditatie en andere MBIs wordt het tegenovergestelde bereikt: een verlaging van de NF-kB-productie en cytokines,. Hierdoor verminderen aan ontsteking gerelateerde klachten juist.

Ademhaling en meditatie: onderwerpen in ons boek

Yoga bij nekpijn of nekklachten

In ons boek ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’ lees je meer over het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. En hoe je met yoga, ademhaling en meditatie stress te lijf kunt gaan.

Verder lezen?

Spagaat voor beginners: hoe kan je […]
Sport en bewegen goed tegen stress […]

Word Yogability Trainer

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability Trainer. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! 

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?