Functional yoga gecombineerd met mobiliteitstraining

PERSBERICHT

Vanaf vandaag start Yogability officieel met het aanbieden van instructeursopleidingen. Yogability is een concept van de Sebastiaan Nederhoed – sergeant-majoor én yoga-instructeur binnen Defensie – en zijn vrouw Evelien. Het concept staat voor functionele yoga gecombineerd met mobiliteitstraining. Een training voor zowel lichaam als geest. Praktisch en met beide voeten op de grond. Precies zoals je van een militair kunt verwachten.

In de praktijk

Traditionele yoga wordt soms als zweverig ervaren. Het tegengestelde is bij Yogability het geval. En daar is een grote vraag naar. Sebastiaan legt uit: “Veel mensen hebben een stereotiep beeld van yoga, waardoor ze er niet eens aan beginnen. Herkenbaar, want ik was zelf ook zo. Dit terwijl yoga ook wordt beoefend in typische mannenwerelden, zoals Defensie. Daar worden de effecten inmiddels uitgebreid onderkend. Kijk alleen al naar ontspannende ademhalingstechnieken als tactical combat breathing. Die komen ook in de praktijk van pas. Bijvoorbeeld in stressvolle situaties.” Evelien vult aan: “Traditionele yoga richt zich veelal op flexibiliteit. Oftewel, het rekken van spieren. In de praktijk heb je daar echter weinig aan. Mobiliteit véél belangrijker. Voor een hardloper of CrossFit-atleet, maar ook in het dagelijks leven. Mobiliteit is – makkelijk uitgelegd – flexibiliteit plus kracht. Je hebt mobiliteit nodig om bijvoorbeeld je been te heffen of gewicht boven je hoofd uit te stoten. Maar ook als je iets wilt pakken van de bovenste schap in de supermarkt. Niet voor niets hebben we mobiliteitstraining geïntegreerd in het Yogability-concept.”

Positieve effecten

Sebastiaan maakte kennis met yoga na een heftige burn-out die het gevolg was van een aantal uitzendingen en gebeurtenissen in zijn privé-omgeving. Tijdens die burn-out ontwikkelde hij hyperventilatie. Met ademhalingsoefeningen gerelateerd aan yoga kreeg hij de controle over zijn adem terug. Sebastiaan besloot daarop om zichzelf hier verder in te verdiepen. In India maakten hij en zijn vrouw kennis met de klassieke yogafilosofie. En bracht het koppel weken door in een traditionele yogaschool. Maar in traditionele yoga miste hij het component mobiliteit. En de koppeling met de hedendaagse maatschappij. Terug in Nederland maakte hij de vertaalslag naar een modern, functioneel yogaconcept: Yogability. Hiermee wil het paar meer mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het trainen van zowel lichaam als geest. De Yogability Academy is het logische gevolg van het pad dat Sebastiaan de afgelopen jaren bewandelde.

Bewustwording lichaam

In september vond de pilot van de Yogability Level 1-opleidinng plaats. Zes deelnemers rondden met succes de opleiding tot instructeursopleiding af. De evaluatie van de opleiding leverde waardevolle respons op. Zo vond student Noreen de pilot-opleiding direct geslaagd. “Ik heb Yogability verwerkt in een training die ik geef aan een mevrouw met Parkinson. Zij complimenteerde mij met het feit dat ze zich bewust wordt van haar lichaam. Ze voelde zich sinds lange tijd enorm krachtig. Iets dat ze lange tijd niet had ervaren. Ik ben blij om deel uit te mogen maken van dit unieke programma.” Inmiddels is het jaarrooster van de opleiding tot Yogability-instructeur voor 2021 bekend.

Boek uitgebracht

Al eerder schreef het paar een boek genaamd ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’. In het yogaboek deelt het koppel hun persoonlijke inzichten. Naast hun eigen verhaal lichten Sebastiaan en Evelien ook de basiselementen uit de traditionele yoga toe. Het boek is in Nederland en België verkrijgbaar via onder meer Bol.com. In de uitgave staan circa 190 houdingen en oefeningen. Denk aan ademhalingstechnieken voor een betere nachtrust. Maar ook oefeningen voor personen die willen leren mediteren: het stilleggen van de gedachtestroom.

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?