Zo stimuleer je je nervus vagus voor ontspanning en herstel

Van TikTok tot Instagram, de afgelopen jaren is de nervus vagus onderwerp van gesprek op social media. Sommige influencers beweren zelfs dat de zenuw angsten kan verminderen en zorgt voor ontspanning. Hoe zit dit precies?

De nervus vagus is een belangrijke zenuw die onderdeel is van het parasympatische zenuwstelsel. De zenuw beïnvloedt allerlei lichaamsprocessen. Denk aan de spijsvertering, de immuunrespons en de hartslag. Processen die je normaal gesproken niet kunt sturen. Maar dat is niet helemáál waar. Je kunt namelijk wél op je nervus vagus invloed uitoefenen. Wij vertellen je op welke 7 manieren je dit kunt doen.

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus staat bekend als de 10e hersenzenuw en wordt ook wel ‘supersnelweg’ genoemd. De zenuw loopt namelijk van de hersenstam naar verschillende organen in het lichaam. Denk aan het hart, de longen, de darmen en de maag. De nervus vagus reguleert een aantal vitale functies, zoals de hartslag, de ademhaling en de spijsvertering. En speelt een belangrijke rol bij ontspanning en herstel. Aan het begin van deze eeuw kwamen wetenschappers er zelfs achter dat (elektrische) stimulatie van de zenuw helpt als anti-depressiva, zelfs bij personen bij wie niets meer werkte. Ook werd stimulatie van de zenuw succesvol ingezet als pilot-studie bij mensen met PTSS. Wow!

Wat zijn de symptomen van een slecht werkende nervus vagus?

Een nervus vagus die niet goed functioneert kan je gezondheid en welzijn beïnvloeden. Voorbeelden van symptomen ervan zijn bijvoorbeeld een hoge hartslag en spijsverteringsproblemen. Maar ook angst, depressie en chronische vermoeidheid. Zelfs ontstekingsreacties in het lichaam kunnen toenemen.

Hoe breng je de nervus vagus tot rust?

Denk je aan de nervus vagus, dan denk je dus aan ontspanning en rust. Door deze zenuw te stimuleren kun je herstel bevorderen. Zo daalt je hartslag en kalmeert je zenuwstelsel. Meditatie, breathwork en andere ontspanningstechnieken kunnen de nervus vagus prikkelen op een positieve manier. Daarnaast zorgt regelmatige lichaamsbeweging voor activatie van de nervus vagus en het behouden van een gezond evenwicht tussen het sympathische en parasympatische tak. Voorbeelden van activiteiten die je kunt doen zijn: Yogability Recovery, wandelen en zwemmen. Wil je die eerste eens zelf ervaren? Kijk dan bij de locaties die Yogability aanbieden.

Hoe masseer je de nervus vagus?

Massage kan de nervus vagus stimuleren. De nervus vagus loopt langs je nek naar beneden. Een zachte massage in dit gebied kan dus ook bevorderlijk zijn. Begin bij de basis van de schedel en beweeg van het hoofd af, richting het hart. Maak ronddraaiende bewegingen met je vingers om de doorbloeding te verbeteren. Regelmatig masseren van nek en schouders kan bijdragen aan ontspanning. Natuurlijk kun je jezelf masseren. Ook kun je de hulp inschakelen van een masseur of een massage-apparaat het werk laten doen.

Hoe kalmeer je een overprikkeld zenuwstelsel?

Een overprikkeld zenuwstelsel resulteert soms in een verstoorde balans tussen de sympathische en parasympatische activiteit. Om het zenuwstelsel te kalmeren is het nodig om momenten van rust en ontspanning in te bouwen in het dagelijks leven. Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en het zenuwstelsel in balans te brengen. Vermindering van blootstelling aan stimuli als luide geluiden, stress en overmatige schermtijd zorgen er ook voor dat het zenuwstelsel minder wordt geprikkeld.

7 oefeningen om de nervus vagus te stimuleren

Met deze oefeningen stimuleer jij zelf je nervus vagus, voor een kalm en ontspannen gevoel.

 1. Dubbel zo lang uit
  Een effectieve methode hiervoor is een diepe, langzame ademhaling. Dubbel zo lang uitademen prikkelt de nervus vagus en bevordert parasympatische activiteit.
 2. Nadi Shodana
  Een traditionele ademhalingsoefening uit de yoga is Nadi Shodana. Hierbij adem je wisselend door je linker- en rechterneusgat in en uit.
 3. Blootstelling aan kou
  Neem af en toe een koude douche of dompel je gezicht in koud water. De plotselinge blootstelling aan kou activeert je parasympatische zenuwstelsel, waarvan de nervus vagus onderdeel uitmaakt.
 4. Zingen of neuriën
  Door te zingen of te neuriën activeer je de nervus vagus, stimuleer je een ontspannen ademhaling en bevorder je ontspanning rondom je keel, nek en schouders.
 5. Oorreflexologie
  Masseer zachtjes je oorlel. Deze drukpunten activeren de nervus vagus activeren en bevorderen ontspanning.
 6. Yoga
  Beoefen yoga, Yogability Recovery of Tai Chi. Deze activiteiten combineren een langzame ademhaling en zachte bewegingen.
 7. Meditatie
  Beoefen meditatie, concentreer je op je ademhaling en breng je aandacht naar het huidige moment om de nervus vagus te prikkelen en stress te verminderen.

Heb je te maken met gezondheidsklachten? Of twijfel je over een gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts of medisch behandelaar. De informatie op deze pagina is geen medisch advies.

Meer lezen over de nervus vagus? Dit zijn de 3 best beoordeelde boeken:

YOGABILITY TRAINER WORDEN?

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.