Yoga recepten

Niets is zo lekker als jezelf na een inspannende of ontspannende yogasessie te verwennen met een heerlijke maaltijd. Het traditionele yogadieet is gebaseerd op ayurveda.  ‘Ayus betekent ‘leven’ of ‘levensprincipe’. Het woord ‘veda’ staat voor ‘wetenschap’ of ‘kennis’. De Ayurveda kent tientallen kruiden en speciale eetrichtlijnen voor diverse soorten mensen.

Het yogadieet

De meeste voedingsmiddelen in de Ayurvedische traditie zijn ‘sattvisch’. Dit typeyogadieet is gericht op lichamelijk en geestelijk welzijn. Wil je jouw levensenergie vergroten? Dan is het sattvische dieet wellicht iets voor jou. Maar wat houdt het precies in? Voedingsmiddelen mogen niet bedorven zijn en geen chemische stoffen bevatten. Wat je dan kunt eten? De meeste groenten, ghee (geklaarde boter), fruit, peulvruchten en volle granen bijvoorbeeld. 

Daarentegen kunnen tamasische voedingsmiddelen (waaronder uien, vlees en knoflook) en rajasische voedingsmiddelen (zoals koffie, hete pepers en zout) beter laten staan. Deze maken je sloom of juist hyperactief. Dat betekent echter niet dat je uitsluitend sattvisch voedsel moet eten. Welk yogavoedsel bij jou past? Daar kun je achter komen door een online ayurvedische test te doen. 

Is yogavoeding altijd vegetarisch?

Een van de yogavoorschriften is ‘ahimsa’. Dit betekent geweldloosheid, naar jezelf maar ook als het gaat om de natuur en dieren. Niet voor niets eten veel yogi’s en yogini’s vegetarisch. Maar zo veel verschillende yogastijlen er zijn, zo veel verschillende yoga diëten en yogarecepten er zijn. Beoefen je yoga? Dan is het aan jou om volledig of af en toe vegetarisch te eten. Volg het yogadieet dat bij jou past. 

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?