Wetenschappelijk bewijs dat bewegen en sporten stress tegengaat

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die niet bewegen of sporten meer stress ervaren. Zo voelen zij zich circa 53 dagen per jaar ongelukkig. Onder sporters is dit aantal aanzienlijk minder; zij gaven aan 35 dagen op jaarbasis niet goed in hun vel te zitten. De minste stress ervaren personen die 3 tot 5 keer per week zo’n 45 minuten per keer aan lichaamsbeweging doen. Echter, mensen die langer dan 3 uur per dag intensief bewegen, hebben een slechtere mentale gesteldheid en ervaren meer stress.

Lees ook: Minder stress met ademhalingsoefeningen


Sporten bij stress: geen wondermiddel

Overigens blijkt uit het onderzoek dat sport geen wondermiddel is om stress volledig te lijf te gaan. Door regelmatig te bewegen kan het stressniveau weliswaar kortdurend worden verlaagd. Maar langdurige stress zorgt er voor dat het immuunsysteem wordt aangetast. Een goede nachtrust is een ander belangrijk element om fysiek en mentaal fit te blijven. Mensen die sporten of voldoende bewegen – bijvoorbeeld in de vorm van yoga – slapen gemiddeld beter en dieper dan mensen die niet aan lichaamsbeweging doen.

Lees ook: Stress door corona? Check deze tips


Kans op aandoening en stress verkleinen met beweging

Yogability raadt daarnaast MBIs aan om stress te verminderen. MBI staat voor Mind-Body Interventions. Denk aan Yogability, meditatie en ademhalingsoefeningen. Zo kan bijvoorbeeld met behulp van een goede ademhalingstechniek het parasympatische zenuwstelsel worden aangesproken. Dit deel van je zenuwstelsel zorgt ervoor dat je direct beter kunt ontspannen. In het boek Functional Yoga – geschreven door de oprichters van Yogability – wordt hier dieper op ingegaan. Er is overigens verpletterend wetenschappelijk bewijs dat geregeld bewegen onder andere de kans op de volgende aandoening verkleinen:

  • obesitas
  • hart- en vaatziekten
  • beroerte
  • osteoporose
  • alzheimer

Aan de andere kant nemen spierkracht en zelfvertrouwen toe, en verbetert de stofwisseling dankzij sport en beweging. Dit laatste is van belang wanneer iemand bijvoorbeeld wilt afvallen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Oxford en Yale onder 1,2 miljoen mensen, en gepubliceerd in Lancet-magazine.

Verder lezen?

Verbeter de mobiliteit en stabiliteit van […]
Waarom gewrichten soms kraken Krak, plop, […]
Verbeter met breinfitness je fysieke en […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?