Stijve rug na slapen of wandelen

Heb je een stijve rug? Je bent niet de enige. Naar schatting heeft tachtig procent van de volwassenen rugklachten. Variërend van een stijve onderrug tot een stijve rug na slapen of wandelen en rugpijn. Wij hebben voor jou 8 oefeningen om een stijve rug tegen te gaan of te voorkomen op een rij gezet.

Inhoudsopgave

Oorzaken stijve rug

De oorzaken van een stijve rug zijn zeer divers. Zo kan een verkeerde houding leiden tot stijfheid, maar ook te weinig beweging, een zwakke core, dysfunctie van fascia, overbelasting en stress. Na zwaar tillen of een verkeerde beweging kan het in je rug schieten met stijfheid als gevolg. Ook artrose is een belangrijke oorzaak van een stijve rug. Bij artrose kan het kraakbeen tussen je wervels aangetast raken. Oftewel, het wordt dunner. Dit kraakbeen is nodig om schokken en bewegingen te absorberen. Artrose komt op elke leeftijd voor en kan pijn en stijfheid veroorzaken. Soms kan een stijve rug of lage rugpijn komen door een probleem of stijfheid van andere gewrichten. Denk aan een schouderprobleem of heupklachten. Ook een verkeerde ademhaling kan leiden tot rugklachten. Niet voor niets integreren wij van Yogability ademhalingstechnieken in al onze oefeningen.

Stijve rug voorkomen

Er zijn verschillende oefeningen voorhanden die een stijve rug tegengaan, voorkomen en verhelpen. Heeft de stijfheid die je ervaart een medische oorzaak? Overleg dan met je arts voordat je met onderstaande houdingen en oefeningen aan de slag gaat. Een stap-voor-stap uitleg van deze oefeningen en houdingen vind je in ons yogaboek Functional Yoga, verkrijgbaar via onder meer Bol.com. In totaal vind je in het boek meer dan 180 houdingen, oefeningen en variaties.

Oefening voor een stijve rug uit ons functionele yogaboek

8 oefeningen tegen stijve rug

  • Rabbit: de wervelkolom maakte lengte. Deze oefening rekt rug, armen en schouders.
  • Twisted Dog: rekt hamstrings, schouders, rug en borstkas.
  • Plow: rekt de wervelkolom, hamstrings en schouders .
  • Cobra: zachte achteroverbuiging die helpt het lichaam voor te bereiden op diepere rekoefeningen.
  • Cat: zachte massage van de wervelkolom.
  • Bridge: rekt de borst, nek en ruggengraat uit.
  • Camel: achteroverbuiging die de hele voorkant van het lichaam en de heupbuigers strekt.
  • Cow: zorgt voor een flexibele wervelkolom. Ideaal als warming-up, in afwisseling met de Cat-pose.
Stijve rug-oefeningen

Flexibeler worden of werken aan je mobiliteit? Ontdek Yogability!

Cat-cow: oefening bij rugpijn of stijfheid

De Cat-Cow is een goede mobilityflow waarvan wordt gezegd dat het de algehele houding en evenwicht verbetert. De oefening is ideaal voor mensen met rugpijn. Werveltje voor werveltje maak je je rug bol, beginnend bij het hoofd. Daarna volgen de nek, schouders, onderrug en tenslotte het staartbeen. Maak vervolgens de rug hol. Beginnend bij het staartbeen. De lage rug, het midden, de schouders, de nek en het hoofd volgen. Koppel eventueel de ademhaling aan de oefening. Bij het hol maken adem je in. Bij het bol maken van de rug adem je uit.

Wil jij oefeningen specifiek voor jou en je rug? Met een Yogability-assessment bepalen we welke oefeningen voor jou geschikt zijn. Maak vandaag nog een afspraak voor een 12-weeks trainingsprogramma op maat.


Yogability’s favoriete thuiswork-out gear

Yogamat
Bestel

Medicineball
Bestel

Weerstandsbanden
Bestel

Kettlebell
Bestel


Stijve rug na slapen

Een stijf gevoel in de onderrug komt ‘s ochtends vaak voor. Klachten verdwijnen doorgaans binnen enkele minuten na bewegen, rekken en strekken. Start daarom de dag met Yogability. Heb je echter elke ochtend ongemak door een stijve of stramme rug? Dan kan dit te maken hebben met een slecht matras of een onderliggende medische aandoening. Uit onderzoek blijkt dat een matras ouder dan 9 jaar je slaap negatief kan beïnvloeden en stijfheid kan veroorzaken. Investeer bij rugklachten daarom in een nieuw matras. Regelmatig je matras omdraaien is ook van belang om een stijve rug na het slapen te voorkomen.

Yoga voor rugklachten

Uit onderzoek – gepubliceerd in Annals of Internal MedicineTrusted Source – blijkt dat yoga een effect op korte termijn kan hebben bij het verhelpen van lagerugpijn. Hiertoe werden ruim 300 mensen onderzocht. Al na 3 maanden hadden de meesten minder rugpijn. Yoga omvat langzame, gecontroleerde bewegingen om het lichaam te rekken en kracht op te bouwen. Ook kan yoga een bijdrage leveren aan het verlagen van stress en de spanning die je in je rug vasthoudt. Yogability combineert onder meer elementen uit traditionele yoga met stability- en mobility-oefeningen. Het functionele trainingsconcept Yogability kan helpen bij stramme lichaamsdelen, zoals rug, schouders en nek.

Online oefenprogramma lage rug

Binnenkort kun je ook ons online programma voor de lage rug volgen. Schrijf je vandaag in! Word op de hoogte gesteld zodra het programma online komt.

Lees verder onder het formulierVerder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?