Oefeningen om meer te ontspannen bij corona

Het zijn uitzonderlijke tijden. Het coronavirus heeft ons leven behoorlijk op z’n kop gezet. Sommige werkzaamheden staan stil. Kinderen krijgen thuis onderwijs. En we moeten zo veel mogelijk thuis blijven. We maken ons bovendien zorgen. Zorgen om onze naasten in de eerste plaats. Maar ook over onze financiën. Want kunnen we onze baan behouden? Er spelen tal van vragen waar we op dit moment nog geen antwoord hebben. En dat brengt stress met zich mee. Bij sommigen ligt zelfs depressie door corona op de loer.

Stress door COVID-19

In tijden van stress zoekt je brein constant naar zekerheid. Echter, zoals het er nu naar uitziet laat die zekerheid nog enige tijd op zich wachten. Het enige waar we ons nu door kunnen laten leiden is officiële berichtgeving over corona van de overheid en het RIVM. En dat is nog best lastig, want je wordt immers overladen met nieuws over COVID-19. En dat nieuws is overwegend negatief, terwijl je gevoel snakt naar rust, geborgenheid en iets positiefs. Met als resultaat dat je spreekwoordelijke ‘stress-emmer’ langzaam vol begint te lopen. Wat nu?

Stress bij corona tegengaan: tips

Tip 1. Blijf bij de feiten

De uitdaging is om in balans te blijven. Door deze onverwachte situatie kun je juist persoonlijk groeien. Probeer niet weg te kijken van het probleem. Of het corona-probleem te negeren. We moeten hier namelijk allemaal doorheen. Maar hoe? Door met beide benen aan de grond te blijven staan. Je met feitelijke informatie te voeden in plaats van talloze nieuwsbronnen af te gaan. Zo kun je je focussen en hoef je niet continu te denken over wat er wel en niet klopt. Je brein is geprogrammeerd om antwoord te vinden op vragen waardoor je gevaar kunt mijden. Wanneer je jezelf blijft overladen met informatie over het coronavirus, draait je hoofd overuren. Het gevolg: piekeren, stress, frustratie en boosheid. En zelfs depressie ligt op de loer.

Tip 2. Leef in het nu

Focus je op het ‘nu’. Door mindful te zijn word je je bewust van het moment waarin je je begeeft en zal stress afnemen. En dat lukt door je zintuigen in te zetten. Ga al je zintuigen af: horen, ruiken, zien, proeven, voelen. Als je in het moment bent, ben je niet bezig met hetgeen gaat komen. Of het verleden. Word je bewust van het feit dat de tijd die je nu verplicht thuis moet doorbrengen jóuw eigen tijd is. Heb je een gezin? Dan lijkt samen thuis zijn misschien een verplichting. Maar je kunt het ook positief bekijken. Het is waardevolle tijd waarbij je écht aandacht voor elkaar kunt hebben. Tijd is het meest kostbare bezit dat we hebben.

Tip 3. Plannen brengt rust

Met duidelijke schema’s zorg je ervoor dat je orde schept. Orde in huis, maar ook in je hoofd. Met een duidelijke planning is het voor de rest van de familieleden ook duidelijk dat je even geen tijd hebt. In de planning verwerk je taken en doelen. Omdat je weet in welk tijdvak je van plan bent aan iets te werken zorg je ervoor dat je productiviteit toeneemt. Probeer wanneer mogelijk een normaal ritme aan te houden, zoals je normaal gesproken ook deed. Een goede planning voorkomt situaties van stress en teleurstelling. Bij jezelf en degenen met wie je samenleeft.

Tip 4. Ademhalingsoefening bij stress

Wanneer je stress hebt door corona, kun je het volgende ervaren: spanning op de borst en een versnelde ademhaling. Het zijn de eerste signalen dat je lichaam in stressmodus staat. Wist je dat je ademhaling de toegang is tot je autonome zenuwstelsel? Je kunt je ademhaling zelf beïnvloeden door rustiger te ademen of langzamer uit te ademen. Op deze manier oefen je invloed uit op je zenuwstelsel. Je activeert je parasympatische zenuwstelsel. Dit zorgt voor ontspanning, rust en herstel. Adem je snel en hoog in je borst? Dan activeer je je juist je vecht-, vlucht- of bevries-stand: je sympatische zenuwstelsel. Ademhalingsoefeningen bij stress kunnen daarom heel goed werken.

Je ademhaling onder controle

Je leest meer over ademhalingsoefeningen bij stress in het artikel Ademhalingsoefening stress: voor meer ontspanning en Ademhalingsoefening voor ontspanning, maar ook in ons boek ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’.

yoga-boek-functional-yoga

Tip 5. Ontspan met behulp van een les Yogability Recovery

Yoga kan jou helpen om stress te bestrijden. Steeds vaker adviseren artsen en psychologen dan ook om ontspanningsoefeningen te doen bij stress. Stress door corona kan zich zowel geestelijk als fysiek openbaren. Door middel van yoga kun je je lichaam en geest weer in balans krijgen. Ontspanningsoefeningen kunnen je daarbij helpen.

Depressief of stress door corona?

Met Yogability word je je bewust van je ademhaling en mindset, terwijl je tegelijkertijd werkt aan flexibiliteit, lichaamsbewustzijn en mobiliteit. Ook bieden we (online) coaching aan. Ook wanneer je stress door corona ervaart. Wil je meer weten? Of persoonlijk gecoacht worden? Neem dan contact op.

Verder lezen?

Verbeter de mobiliteit en stabiliteit van […]
Waarom gewrichten soms kraken Krak, plop, […]
Verbeter met breinfitness je fysieke en […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?