Betekenis van yoga?
Yoga brengt lichaam en geest in balans. En weet je wat, je hoeft er niet eens flexibel voor te zijn. Hoe dat zit? En wat yoga is? Je leest het in dit artikel. Ook lees je over de historie van yoga en het verschil tussen ashtanga, hatha, yin-yoga en meer!
Geschiedenis yoga
De geschiedenis van yoga gaat zo’n 5000 jaar terug. Maar het was de Indiase geleerde Patanjali die de yogafilosofie op papier zette. Daarmee was het 8-voudige yogapad – bestaande uit sutra’s – een feit. De yogasutra’s is het vroegst geschreven verslag van yoga. Het vormt het fundament onder vrijwel alle moderne yogadisciplines.
Yoga en meditatie
Yoga staat in onze huidige maatschappij vooral bekend om de poses en oefeningen. Echter, deze waren in de eerste geschriften geen belangrijk onderdeel. Maar wat is yoga dan wel? Simpel gezegd: het vergoten van de mentale focus en het verbeteren van de levensenergie met bijvoorbeeld ademhalingsmethoden en meditatie.
Wat betekent yoga?
Het woord ‘yog’ betekent eenheid in het Sanskriet. En dat is niet voor niets. Yoga verenigt lichaam, geest en energie. Met een kalme gemoedstoestand als resultaat. Ook zorgt het voor een betere fysieke gezondheid, mentale controle en zelfbewustzijn.
Veel mensen denken dat yoga een sport is. Hoewel het element ‘bewegen’ erin terugkomt, kun je yoga het beste omschrijven als een discipline. In ons boek ‘ Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’ lees je hier meer over.
Aan het einde van de 19e eeuw verdiepten steeds meer Indiërs zich verder in yoga. Met de globalisering raakten ook in de westerse wereld steeds meer mensen geïnteresseerd in yoga. Vooral het beoefenen van yoga als lichaamsbeweging nam in populariteit toe.
Ashtanga yoga
Ashtanga koppelt bewegingen toe aan de ademhaling. De yogalessen bestaan uit een vaste serie van houdingen en bewegingen.
Bikram yoga
Bikram is een vorm van yoga die wordt uitgevoerd bij een hoge tempratuur. Het wordt gedaan bij een luchtvochtigheid van 40 procent. Elke les bestaat uit een vaste serie.
Hatha yoga
Yoga waarbij fysieke houdingen worden uitgeoefend. De poses worden vaak een aantal ademhalingen vastgehouden.
Iyengar yoga
Bij Inyengar yoga wordt gezocht naar de juiste uitlijning in poses met behulp van hulpmiddelen, zoals blokken, dekens, riemen, stoelen en kussens.
Soorten yoga
Inmiddels zijn er talloze soorten yoga. Met elk zo zijn eigen karakteristieken. Geen enkele stijl is echter authentieker, beter of superieur aan de ander.
Kundalini yoga
Kundalini betekent in het Sanskriet ‘opgerold, als een slang’. Bij deze yogasoort komt heel veel energie in het lichaam vrij.
Yin yoga
Yin een kalme, meditatieve vorm van yoga die ook wel taoïstische yoga wordt genoemd. Bij Yin yoga worden spanningen losgelaten. Yin-houdingen zijn passief.
Yogability
Een moderne, functionele vorm van yoga. Hierbij wordt traditionele yoga gecombineerd met mobiliteitsoefeningen. Ook worden er rekwisieten gebruikt als yogablokken en stokken.
Zwangerschapsyoga
Deze yogavorm is speciaal gericht op zwangere vrouwen. Het ondersteunt de gezondheid tijdens de zwangerschap.
Yoga voor beginners
Jong of oud, overgewicht of dun… Yoga is voor iedereen. Het is wel belangrijk dat je een yogasoort kiest die bij je past. Want waar de ene yogavorm gericht is op bijvoorbeeld het meditatieve aspect, gaat de ander meer in op het fysieke deel.
Blessures en letsel beletten slechts zelden iemand om yoga te beoefenen. Twijfel je aan je gezondheid? Overleg dan met een arts. Een goede yoga-instructeur kan jou er ook meer over vertellen. Zo kan een hoge of lage bloeddruk, reuma, glaucoom of ischias het beoefenen van bepaalde type yoga of poses en houdingen in de weg staan.
Iedereen kan dus een yogamatje uitrollen. Het mooie van yoga is dat je geen yogi of yogini hoeft te zijn om van de voordelen te profiteren. Met yoga krijg je meer balans, word je fysiek en mentaal sterker en kalmeer je je geest. Waar je rekening mee kunt houden? Beginners moeten extreme houdingen en moeilijke technieken vermijden, zoals de hoofdstand. Welke yoga-oefeningen en houdingen je wel kunt doen? Denk aan de Child’s Pose, Downward Facing Dog en de Cobra.
Voordelen yoga
Wie aan yoga denkt, denkt aan meer flexibiliteit en lenigheid. Ook stressvermindering en innerlijke rust zijn bekende voordelen van yoga. Maar wist je ook dat de discipline wordt aanbevolen bij hartziekten, depressies, angststoornissen, astma en zwakke spieren. Daarnaast draagt yoga bij aan een verbeterde spijsvertering, een groter uithoudingsvermogen, minder spierspanning, gewichtsverlies en een verbeterd immuunsysteem.
Het National Institute of Health onderzoekt yoga als een behandeling voor chronische lage rugpijn, slapeloosheid en andere aandoeningen. Ook wordt de invloed van yoga op PTSS op dit moment onderzocht.