Ademhalingstechniek yoga vermindert PTSS-symptomen

Een Britse onderzoeksinstituut deed onderzoek naar de effecten van yoga op een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Uit de resultaten blijkt dat de symptomen van PTSS door beoefening van een speciale yoga-ademhalingstechniek, significant afnamen na 12 weken.

Sebastiaan – militair, veteraan en mede-oprichter van het functionele trainingsconcept Yogability – juicht dergelijke onderzoeken naar de effecten van yoga op PTSS toe. Hij weet als geen ander dat yoga een positieve invloed heeft op mentale fitheid.

Stress te lijf met yoga

Het positieve effect van yoga is sinds jaar en dag bekend in India. Het land waar duizenden jaren geleden yoga ontstond. De laatste jaren worden de gezondheidsvoordelen ervan ook steeds meer onderkend in het westen. Ook Sebastiaan Nederhoed – die het boek Functional Yoga schreef – onderschrijft de positieve effecten van yoga op het menselijk lichaam en het brein. ‘In een lastige yogapose kun je sensaties als stress en onrust ervaren. Met de juiste begeleiding leer je die negatieve gevoelens echter los te laten. Met bijvoorbeeld een goede ademhalingstechniek kun je jezelf door stressvolle situaties heen ademen’, aldus Sebastiaan.

Yoga voor bewustwording

Volgens Sebastiaan hebben we iedere dag te maken met allerlei impulsen en prikkels. We moeten veel, ervaren druk en stress. Op het werk, maar ook thuis. Hij licht toe: ‘Bij yoga gaat het vooral over de bewustwording hiervan. Tijdens yoga gaat het niet om het aannemen van de perfecte houding, maar het opzoeken van je eigen grenzen. Dat je door yoga sterker en flexibeler wordt, en je daarnaast meer uithoudingsvermogen krijgt, is mooi meegenomen.’

Luisteren naar lichaam

Sebastiaan legt uit dat je bij yoga heel rustig en beheerst omgaat met je spieren. ‘Daarbij leer je luisteren naar je eigen lichaam en bewust te worden van wat je voelt. We proberen ontspanning te ervaren tijdens inspanning.’ Lachend: ‘Want zo’n yogasessie lijkt misschien makkelijk, toch kan het behoorlijk oncomfortabel zijn.’

Wat is PTSS?

Een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) is een lang aanhoudende, hevige stressreactie op een traumatische gebeurtenis. Verschijnselen bij PTSS zijn constante stress, nachtmerries, te veel waakzaamheid en andere lichamelijke klachten. Van 2013 tot 2015 stonden er gemiddeld 60.000 mensen per jaar bij de huisarts geregistreerd met PTSS. Hiervan zijn er 23.000 man en 37.000 vrouw.

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?