Yoga-oefeningen voor heupen: tips en voordelen

De meeste mensen brengen tegenwoordig de dag zittend door. Terwijl we zitten kijken we tv, werken we urenlang achter ons bureau en rijden we auto. Niet voor niets hebben velen te maken met stijve heupen. Zitten zorgt er namelijk voor dat je heupbuigers (ilopsoas) verkorten. Niet alleen kan dit leiden tot strakke spieren en stijfheid in het bekkengebied, ook lagerugpijn en een slechte algehele lichaamshouding kunnen gevolgen zijn. Tijd dus om die heupen los te gooien met de juiste yogahoudingen.

Yogahoudingen voor heupen

Als je heupen erg stijf zijn of strak gespannen, kan yoga een oplossing bieden. Stijfheid zorgt ervoor dat de bewegingsvrijheid van je heupen afneemt. Bepaalde yogahoudingen zorgen ervoor dat je heupen de spieren verlengen en gemasseerd worden. Om echt resultaat te boeken doe je er goed aan de yogahoudingen speciaal voor de heupen regelmatig uit te voeren. Bij voorkeur een paar keer per week. Zo neemt de flexibiliteit en mobiliteit in je heupen sneller toe.

Ontdek Yogability

Warming-up voor heupen

Warm je lichaam altijd op voordat je aan de slag gaat met de volgende heupposes. Dit doe je door bijvoorbeeld een Sun Salutation te doen. Met deze traditionele zonnegroet warm je maar liefst 140 spieren op. Zo ook spieren in het heupgebied. Let op: forceer je lijf niet. Maak gebruik van blokken en eventueel kussens. Het mag af en toe oncomfortabel voelen, maar pijn is een teken dat je moet stoppen. Duw of trek jezelf nóóit in een yogahouding. Luister naar je lichaam en accepteer beperkingen als deze er zijn.

Tijdens het uitoefenen van de yogahoudingen is ademhaling van groot belang. Hiermee adem je jezelf door de poses heen, ook als het zwaar wordt of verzuring in de spieren optreedt. Bij vrijwel alle opwaartse bewegingen adem je in, bij neerwaartse bewegingen adem je uit. Blijf je in een bepaalde houding? Zet dan nooit je adem vast, maar adem door. Probeer te allen tijde een ontspannen buikademhaling, ook wel diafragma-ademhaling of middenrifademhaling genoemd, toe te passen.

In ons boek ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’ staan diverse heupopeners en zo’n 180 andere yogahoudingen en variaties.

Heupopeners klassieke yogafilosofie

De ilopsoas heeft invloed op je balans, flexibiliteit, core-stabiliteit en kracht van je bekkenbodem. Ook zorgt de spier voor de doorbloeding van buikorganen en benen. Volgens de traditionele yogafilosofie kunnen verkorte heupbuigers zelfs leiden tot een slecht humeur en stress. De oorzaak zou zijn dat we emoties vasthouden in onze heupen. Heeft de psoasspier de juiste lengte? Dan bevordert dit gevoelens als genot, comfort en aangenaamheid.

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?