Stress tegengaan

Te veel stress is niet goed voor je, dat is een feit. Zo kan langdurige stress klachten veroorzaken als hoofdpijn, slaapproblemen, paniekaanvallen en een schommelende bloedsuikerspiegel, maar ook de werking van je schildklier negatief beïnvloeden.  Wij mensen zijn geconditioneerd om op een bepaalde manier te reageren als het leven even tegenzit. Dat houdt in dat elk mens anders reageert op stressvolle situaties.

Wat is stress?

Het boekenschap met zelfhulpboeken tegen stress is eindeloos. Ook kun je online duizenden seminars en webinars vinden om stress tegen te gaan. Maar wat is stress precies? Stress is een lichamelijke reactie op verandering die om een aanpassing of oplossing vraagt. Het lichaam reageert op deze situatie op een fysieke, mentale of emotionele manier. Stress is normaal en behoort tot het leven. Je kunt stress ervaren door invloeden uit je omgeving, je fysieke gesteldheid of bepaalde gedachten. In stressvolle situaties zijn veel mensen hard voor zichzelf. De oplossing wordt bovendien vaak extern gezocht. Wij hebben echter goed nieuws voor jou: jij hebt alles in huis om stress te lijf te gaan.

Minder stress door meditatie

Oorzaken stress

Iedereen heeft een ander stresslevel. Dit houdt in dat hoe en óf jij stress ervaart, afhangt van jouw persoonlijkheid. Terwijl sommige mensen heel makkelijk alles van zich af kunnen laten glijden, nemen anderen alles mee naar huis. Deze laatste groep kan letterlijk ziek worden door het maken van zorgen.  Dat wat bij de één leidt tot stress, de ander dit niet zo hoeft te ervaren. Toch zijn er diverse redenen die vaak stress kunnen veroorzaken, denk aan een scheiding, de dood van een naaste, het verlies van een baan, een verhuizing, een ongeval, chronische ziekte of gezondheidsproblemen, een huwelijk,  te veel werken, werken onder gevaarlijke omstandigheden en ontevredenheid met een baan. Gelukkig kun je met veel van deze zogenoemde stressoren leren omgaan. Wij vertellen je graag hoe.

Kenmerken stress

Stress kan intern worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je je veel zorgen maakt. Je hebt voortdurend gedachten en blijft malen over bepaalde onderwerpen. Kenmerken van dit type stress zijn:

Kenmerk 1: Angst en onzekerheid

Wanneer je regelmatig wordt geconfronteerd met zaken als de klimaatverandering, de  coronapandemie of de mogelijkheid van een terroristische aanval, kun je je steeds gestrester voelen. Dit komt met name doordat je géén controle hebt over deze situaties. Ook kun je dichter bij huis geconfronteerd worden met angsten en onzekerheid. Zo kan het zijn dat je een project moet afronden voor je werk. De einddatum komt steeds dichterbij. ‘Ga ik het wel klaarspelen?’ is een vraag die door je hoofd gaat. Maar ook de vraag of je wel genoeg geld overhoudt aan het einde van de maand, is een angst die bij velen regelmatig leidt tot stress.

Kenmerk 2: Onrealistische verwachtingen

Niemand is perfect. Als jij denkt dat alles altijd en overal goed moet gaan, dan raak je meer gestrest als dingen niet gaan zoals je had verwacht.

Kenmerk 3: Houding en perceptie

Hoe jij de wereld ziet en naar een specifieke situatie kijkt, kunnen oorzaken van stress zijn. Voorbeeld: Wanneer jouw vliegtuig een dag vertraagd is kun je denken: ‘Mijn reisverzekering dekt de kosten voor de gemaakte uitgaven. Ik boek een hotel nabij het vliegveld en breng hier de dag door op kosten van de verzekering. Deze kosten zou ik immers ook op mijn reisbestemming hebben gemaakt.’ Of je kunt denken: ‘Nu mis ik één dag van mijn vakantie. Mijn vakantie is verpest! Wat als mijn vliegtuig weer een extra dag zal worden vertraagd?’ Hetzelfde geldt voor werkgerelateerde stress: wanneer iemand het gevoel heeft dat hij op zijn plek zit in zijn functie, zal hij zich minder zorgen maken als er een project aankomt, dan wanneer iemand denkt dat hij incompetent is voor zijn baan.

Kenmerk 4: Veranderingen

Alle veranderingen in je leven kunnen oorzaken zijn van stress. Zelfs leuke dingen kunnen ertoe leiden, zoals een geboorte, een huwelijk of een promotie op je werk. Verdrietige veranderingen als een scheiding, de dood van een vriend of familielid, een faillissement of ziekte zorgen dan ook vanzelfsprekend voor meer stress.

Gespannen geest = gespannen spieren = negatieve of angstige gedachten
Ontspannen geest = ontspannen spieren = positieve of vrolijke gedachten

Symptomen van stress

Acute stress

Wanneer je stress ervaart kan jouw zenuwstelsel in actie komen. Allerlei hormonen komen vrij die je lichaam in staat van paraatheid brengen. Je lichaam wordt klaargemaakt om te vluchten, te vechten of te bevriezen. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt, je gaat zweten en je spieren raken gespannen. Deze vorm van stress is tijdelijk en wordt ook wel ‘acute stress’ genoemd. Je lichaam kan zich snel herstellen. Als je korte tijd stress ervaart kun je symptomen ervaren waaronder: hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, darmklachten en geïrriteerdheid.

Chronische stress

Je lichaam geeft duidelijke signalen af wanneer er sprake is van stress. Wanneer jouw lichaam voor lange tijd in staat van paraatheid blijft, dan spreken we van ‘chronische stress’. Dit kan leiden en tot gezondheidsklachten en ziektes. Wanneer stress lang aanhoudt, kunnen klachten optreden als:  depressie, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diarree, verandering in libido, gewichtsverlies of  gewichtstoename, astma, huidproblemen
en vergeetachtigheid.

Minder stress met yoga

De basis van hoe jij reageert op stressvolle situaties ligt in je jeugd. Reageerden jouw ouders heftig, grote kans dat jij dit nu ook doet, zo wijst onderzoek van de Universiteit van Californië uit. Onze gedachten en acties kunnen de chemische verhouding van je brein positief veranderen. Wanneer we diep en  langzaam ademhalen, onze spieren ontspannen en proberen te denken aan positieve zaken, ontstaan er nieuwe hersenpatronen. Met yoga en meditatie kan dit worden gerealiseerd. Uit onderzoek van de Harvard Universiteit uit 2005 blijkt dat meditatie ervoor zorgt dat de prefontale cortex in dikte toeneemt. Dit is het gedeelte van je hersenen dat waarneming en zelfbewustzijn regelt. Door yoga fysiek te beoefenen komen bovendien hormonen vrij als endorfine. Endorfine bestaat bekend als een snel werkende anti-stresshormoon. Al binnen een minuut kan het een stressreactie stilleggen. 



In ons boek ‘Functional Yoga’ gaan we dieper in op ademhaling, ontspanning en de invloed van functional yoga op lichaam en geest.

Ademhalingstechniek yoga vermindert PTSS-symptomen Een Britse onderzoeksinstituut deed onderzoek naar de effecten […]
Rustdagen en recovery essentieel Hoe fit je ook bent, welke sport je […]
Combat-Tactical-Breathing
Met Tactical Combat Breathing jezelf snel onder controle Wie stress of spanning […]
Je immuunsysteem een boost geven? Of liever niet? Het versterken van het […]
Portret van Sebastiaan Nederhoed op NPO2 Naast oprichter van het functionele yogaconcept […]
Wat is mediteren en hoe doe je dat? Steeds meer mensen mediteren. […]
Wetenschappelijk bewezen: meditatie zorgt voor ontspanning Uit een reviewstudie van de Radboud […]
Het positieve effect van yoga bij depressie Voel je je somber? Kan […]
Yoga-voor-beginners
Ademhaling onder controle bij stress Jaren terug werd militair en Yogability-instructeur Sebastiaan […]
Oefeningen om meer te ontspannen bij corona Het zijn uitzonderlijke tijden. Het […]
Onze wens om een Yogability Retreat te organiseren is gerealiseerd. En hoe! […]
Een betere nachtrust met yoga Nachtenlang woelen, je kussen tien keer omdraaien […]
Tips en oefeningen bij burnout Heb je een burnout? Dan ben je […]
Mindful: minder gedachten, meer in het moment Heb je het gevoel dat […]
De invloed van stress op ons zenuwstelsel Tegenwoordig lijkt het wel alsof […]

Naar een stressvrij leven met een retreat van Yogability.

Wil je een moment voor jezelf? Ben je toe aan ontspanning? Of wil je meer uit je leven halen? Tijdens een retreat van Yogability in binnen- of buitenland kom je tot rust en ontvang je tips en tools voor een stressvrij leven.