Grenzen verlegd voorafgaand aan Invictus Games

Woensdag 20 april was Sebastiaan van Yogability aanwezig om meerdere collega’s – maar Alina Zoet in het bijzonder – aan te moedigen tijdens de Invictus Games in Den Haag. Een mooie afsluiting van het traject waarin hij Alina mocht begeleiden op het gebied van focus, mindset en breathwork.

PTSS en Invictus Games

Als gevolg van een uitzending in juni 1999 naar Kosovo (KFOR-misse) ontwikkelde Alina PTSS. In eerste instantie leek deze missie voor de verbindelaren van het regiment verbindingstroepen een rustige missie. Maar het liep anders. Alina wordt als enige vrouw geplaatst op een Turks kamp. Ze liep direct tegen weerstand aan. De commandant weigerde haar in eerste instantie. Een vreselijk bericht en niemand in haar omgeving aan wie ze haar gevoel kwijt kon. Alle kansen die er waren om maar niet op het kamp aanwezig te hoeven zijn greep ze aan. Zo reed Alina mee in een konvooi om Servische burgers terug naar hun gebied te verplaatsen. Dit vanwege de grote aanhoudende onrust.

Tijdens het konvooi kreeg een van de voertuigen pech. Het konvooi kwam stil te staan middenin een stad. Op dat moment kwamen er Albanezen dreigend op het konvooi af. Alina ervaarde een groot gevoel van machteloosheid. De gedachten over hoe dit af had kunnen lopen – en nog een aantal andere negatieve ervaringen – vormen sindsdien de rode draad in haar dromen. Terug in het veilige Nederland kan Alina haar ritme maar niet terugvinden. Hierop verlaat ze Defensie om zich te richten op haar privéleven, haar gezin.

‘Invictus’ staat voor ‘onoverwonnen’. Het evenement symboliseert de vechtlustige geest, van fysiek en/of mentaal gewonde militairen.

IJsbad

De wegen van Alina en Sebastiaan – beiden veteraan – kruisten tijdens de allereerste Yogability-workshop. Sindsdien hebben ze regelmatig contact waarbij hij haar coacht op het vlak van mind, movement en breathwork. In dit proces – dat de afgelopen maanden vooral gericht was op haar voorbereidingen voor de Invictus Games – gaf Alina aan dat ze een ijsbad wilde nemen.

Sebastiaan zocht contact met zijn collega korporaal Lemmens die binnen de 13e lichte brigade in Oirschot werkzaam is als mental coach. Samen hebben ze Alina begeleid bij het ondergaan van een ijsbadsessie. Tijdens dit proces maakte Sebastiaan de vertaalslag naar het mentale deel dat Alina in kon zetten tijdens het zwemmen en haar finale indoorroeien op woensdag 20 april.

Finale Invictus Games

Tijdens de finale roeien was Sebastiaan fysiek aanwezig om Alina te ondersteunen. In haar laatste trainingen ervaarde Alina direct het effect van hoe haar ademhaling invloed had op haar lichaam en geest (mindset). Deze bewuste controle gaf haar de ruimte om te kunnen focussen.

Volledig gefocust, met haar koptelefoon op, liep Alina de arena van de Invictus Games binnen. Klaar om haar eigen wedstrijd te roeien. Alles wat ze geleerd heeft in haar trainingen toepassen in deze vier minuten durende heat. Door haar juiste en heldere mindset en het gebruik van haar adem heeft Alina haar eigen race gewonnen. Het resultaat? Tranen van ontlading en genoeg kippenvelmomenten.

De Invictus Games zijn een initiatief van prins Harry. De vergelijkbare Warrior Games in Amerika inspireerden hem. Het evenement verbroedert, inspireert, ondersteunt veteranen in het revalidatieproces en zorgt voor een breder begrip en respect voor fysiek en mentaal gewond geraakte militairen

YOGABILITY TRAINER WORDEN?

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.