Dit moet je weten voordat je een yogamat koopt
Je hebt besloten om Yogability of yoga te gaan doen. Óf je oude yogamat is aan vervanging toe. Wat je plannen voor dit jaar ook zijn, een goede yogamat hoef je maar 1 keer te kopen. Met onderstaande tips weet jij welke yogamat je het beste kopen kan.
7 tips voor het kopen van een yogamat
Je gaat een yogamat kopen? Dan zijn een aantal dingen écht belangrijk. Want met welke mat kun jij het beste uit de voeten? Ga je voor grip of vind je zachtheid juist belangrijk. Kies je voor ecologisch of is uitstraling belangrijk? Hier komen de 7 tips waarmee jij de juiste aankoop doet:
1. Goedkoop is duurkoop: investeer in je yogamat
Natuurlijk is het goed om op de kleintjes te letten. Maar wees je ervan bewust dat een goedkope yogamat niet altijd een lange levensduur heeft. Vrijwel alle goedkope matjes gaan snel stuk of zijn lastig schoon te maken. En dan hebben we het niet eens over de chemische lucht die ervan af komt. Dat lijkt ons niet echt goed voor je gezondheid. Beter is om net even een wat duurdere mat te kopen. Een goede yogamat kost vaak meer dan € 40. Verdiep je in de recensies en maak je keuze. Besef je ook dat wanneer een goedkope yogamat niet lang meegaat, je deze snel zult weggooien. En dat betekent zelfs dubbele kosten wanneer je een nieuwe moet aanschaffen.
2. Grip is goed: kies voor een anti-slipmat
Ben je van de hatha, ashtanga of Yogability Accessory Work? Een gladde yogamat is dan geen pretje. Dan moet je namelijk alle zeilen bijzetten om niet in een split te eindigen. Kies daarom voor een anti-slipmat. En koop een yogamat met grip. Een matje met structuur will do the trick. Koop bijvoorbeeld een matje van kurk. Of eentje met een speciale anti-slip toplaag. Blijkt je yogamat na aankoop toch wat aan de gladde kant? Dan kun je wat magnesium gebruiken om hem wat stroever te maken. Strooi het een klein beetje over je mat en wrijf het goed in. Voorkom inademen en leg een handdoek over je mat als je ontspanningsoefeningen gaat doen.
3. Dikke of dunne yogamat kopen?
Newbe’s doen er goed aan een yogamat te kopen die net even wat dikker is. Dit omdat je misschien wat harder landt dan wanneer je meer yoga-ervaring hebt. En dat kan niet zo fijn zijn voor bijvoorbeeld je knieën. Je kunt een yogamat kopen met een minimale dikte van 6 millimeter. Let op: een te dikke yogamat kan er juist voor zorgen dat je je evenwicht verliest. En dat is niet handig als je de Warrior 3 of Tree Pose wilt doen. Een yogamat van 1 centimeter dik is echt de max.
4. Ecologisch wel zo logisch: ga voor een milieuvriendelijke mat
Duurzaamheid is een hot topic. Door een ecologische yogamat te kopen draag jij je steentje bij aan het milieu. Koop sowieso geen yogamat met PVCs. Dit is een giftige stof waar je niet met je neus op wilt liggen. Natuurlijk rubber is een beter alternatief. Ook zijn er yogamatten van kurk, hennep en jute. Materialen die zowel vriendelijk zijn voor je huid als het milieu. Heb je bijvoorbeeld al eens de yogamatten van MOST geprobeerd? Deze yogamat is gemaakt van 100% merinowol. De zachte ondergrond maakt de mat heel geschikt voor ontspannings- en meditatie-oefeningen.
3 meest verkochte yogamatjes:
5. Lengte yogamat bepalend
Wanneer je een yogamat gaat kopen, let dan ook op de lengte en de breedte van de mat. Wanneer je zelf 1,80m bent, is het niet handig als je mat 1,73m is. Een goede yogamat is meestal rond de 1,85m. Maar er bestaan ook genoeg langere varianten.
6. Lichtgewicht yogamat draag je makkelijk met je mee
Ben je van plan om je yogamat overal met je mee te nemen, kies dan een lichtgewicht variant. Eventueel met draagband. Een lichte yogamat is vaak dun. En dat is fijn als je met (staande) evenwichtsoefeningen aan de gang gaat.
7. Yogamat kopen met lijnen
Een yogamat met lijnen zorgt ervoor dat je weet waar je moet staan. Toch is ieder lichaam anders. Misschien zijn jouw heupen wel zo gebouwd dat breder staan dan de lijnen aangeven, fijner én gezonder is. Met Yogability werk je aan proprioceptie. Dit betekent dat je weet waar lichaamsdelen zich in een ruimte bevinden. Hierdoor kun je beter leren voelen. Zo leer je op je lichaam te vertrouwen in plaats van naar lijnen te kijken. Heb je nog weinig ervaring op de yogamat? Dan kan een yogamat met belijning zeker uitkomst bieden.
Fitnessmat versus yogamat
Een fitnessmat is vaak dikker dan een yogamat. Sommige zijn wel 1,5 centimeter dik. Fijn als je sit-ups wilt doen. En je stuitje niet op de harde vloer bouncet. Maar minder praktisch als je balansoefeningen doet. Ook zijn fitnessmatten vaak gladder. Hierdoor glijd je makkelijker weg als je bijvoorbeeld in Downward Facing Dog staat.
Top 10 yogamatjes
Speciaal voor jou hebben wij een top 10 van yogamatjes samengesteld. Zo ben jij goed voorbereid op het kopen van een yogamat.
#1
#2
#3
#4
#5
#6
#7
#8
#9
#10