Meer uithoudingsvermogen opbouwen met oefeningen

Conditie opbouwen is het vermogen krijgen om je enige tijd lichamelijk in te spannen. Ook je mentale gesteldheid is van invloed op je conditie. Door je conditie te vergroten ga je vermoeidheid en uitputting tegen. Hierdoor kun je meer stress of ongemak verdragen. Hoe meer conditie je opbouwt, hoe beter je dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren. Maar ook kun je dankzij een betere conditie sportieve activiteiten op een hoger niveau volbrengen.

Tips voor betere conditie

Tip 1. Beweeg om conditie op te bouwen

Het ligt misschien voor de hand, maar om conditie op te bouwen moet je meer bewegen. Onderzoek heeft uitgewezen dat wandelen een van de beste methoden is. Wandelen is matig intensief. Het verbetert de conditie en vermindert depressie en vermoeidheid. Ook verbetert wandelen de stemming, voorkomt het gewichtstoename en stimuleert het de bloedsomloop. Wandelen zorgt niet alleen voor conditieopbouw of uithoudingsvermogen, ook vermindert deze manier van bewegen het risico op kanker en andere ziekten… De lijst met voordelen die aan wandelen kleven is eindeloos! Wetenschappers raden aan om minimaal één keer per uur vijf minuten te wandelen. Loop daarnaast één keer er dag 30 tot 40 minuten.

Tip 2. Verbeter je conditie met Yogability

Een mooie aanvulling op wandelen is bewegen door middel van Yogability. Met Yogability bouw je kracht, mobiliteit en uithoudingsvermogen op. Dit komt bijvoorbeeld van pas tijdens het maken van wandelingen of andere dagelijkse activiteiten. Met Yogability Accessory Work werk je bijvoorbeeld aan specifieke spieren of spiergroepen. Denk aan heupbuigers en enkelmobiliteit. Heupbuigers heb je nodig om je been efficiënt op te tillen. Enkelmobiliteit is noodzakelijk om je voeten goed af te wikkelen tijdens lopen.

Yogability past elementen uit de klassieke yoga toe, gecombineerd met mobilitytraining. Met yoga en meditatie kan het vermogen om met stress om te gaan aanzienlijk worden vergroot. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat mensen die zes weken lang yoga- en meditatielessen volgden, aanzienlijke verbeteringen in stressniveaus lieten zien. Hun algehele mentale gesteldheid nam toe. Ook hadden de onderzochte personen een betere conditie en waren ze minder moe.

Tip 3. Betere hartfunctie door naar muziek te luisteren

Wie naar zijn of haar favoriete muziek luistert tijdens sport of bewegen, kan zich met minder moeite inspannen. In tegenstelling tot mensen die niet naar muziek luisteren. Muziek kan pijn verlichten en angst verminderen in verschillende stressvolle omstandigheden. Ook dit wijst wetenschappelijk onderzoek uit. Het is aangetoond dat muziek een positief effect heeft op diverse fysieke, psychologische en gedragsaspecten van het menselijk bestaan. Muziek wordt daarom gebruikt om de motorische coördinatie te verbeteren. Maar ook om de spier- en gewrichtskracht te verbeteren. En de spiertonus en de conditie te vergroten. Muziek zorgt daarnaast voor mentale ontspanning.

Tip 4. Bouw voldoende rustmomenten in

Wil je je conditie opbouwen door elke dag intensief te gaan sporten? Dan kom je van een koude kermis thuis. Het tegengestelde gebeurt waarschijnlijk: je raakt (over)vermoeid. Je conditie verslechtert en de kans op blessures neemt toe. Sporten en bewegen is goed voor je lichaam en geest. Mits je het niet overdrijft en voldoende rust- en herstelmomenten inbouwt tussen intensieve trainingen door. Dit zijn zogenoemde rustdagen. Plan op rustdagen bijvoorbeeld Yogability Recovery. Je vochtbalans in je gewrichten herstelt. Terwijl je tegelijkertijd je bloedomloop stimuleert en afvalstoffen afvoert. Ook neemt flexibiliteit toe; een belangrijk component van mobiliteit.

Lees ook: Het belang van recovery: 5 voordelen


Tip 5. Minder pauzes tijdens trainingen voor opbouwen conditie

Bij traditionele fitness geven mensen zichzelf doorgaans tussen de setjes 30 tot 90 seconden hersteltijd. Is je doel meer conditie of uithoudingsvermogen? Skip die pauzes dan. Aan het einde van je sets voel je je spieren branden. Je ademt zwaarder en begint te zweten. Voer bijvoorbeeld een reeks bewegingen uit. Denk aan 10 squats, 10 push-ups, 10 pull-ups en 10-sit-ups. En onthoud: routinematige oefeningen zijn echte conditiekillers. Dit betekent dat je niet elke week of training hetzelfde moet doen. Hoe meer variatie in je oefeningen en intensiteit, hoe beter jouw conditie wordt.

Tip 6. Stel verzuring uit met je ademhaling

Je ademhaling is van grote invloed op je conditie. Je belangrijkste ademhalingsspier is je diafragma. Versterk je jouw ademhalingsspieren? En leer je efficiënter ademhalen? Dan kun je je met succes jouw uithoudingsvermogen en longcapaciteit verbeteren en vergroten. Leer verbinding maken met jouw ademhalingssysteem. Begin bijvoorbeeld met Tactical Combat Breathing. In ons boek ‘Functional Yoga’ lees je hoe je met behulp van je ademhaling je verzuring kunt uitstellen.

Tip 7. Bereken uithoudingsvermogen of conditie met VO2 Max-test

Om jouw uithoudingsvermogen of conditie te meten, kun je rekening houden twee variabelen VO2 Max en MAS (maximale aerobe snelheid). Je VO2 Max is een rekenmethode om je maximale zuurstofverbruik te berekenen. Het geeft je ademhalingscapaciteit weer. Oftewel, de hoeveelheid zuurstof die je longen kunnen opnemen tijdens een intensieve training. Je VO2 Max kan door een sportarts worden berekend. De maximale aerobe snelheid is de laagste snelheid waarbij maximale opname van zuurstof plaatsvindt.

Conditie opbouwen na herstel corona

Corona kan jouw longcapaciteit en ademhalingssysteem behoorlijk in de war schoppen. Na hersteld te zijn van COVID-19 merken veel mensen dat hun conditie of uithoudingsvermogen is afgenomen. Mensen zijn sneller moe. Ook geven ze aan uitgeput te raken na lichamelijke inspanning. Wetenschappers en artsen geven aan dat het nog te vroeg is om precies te zeggen wat er gebeurt met patiënten die herstellen van COVID-19. Wel kunnen bovenstaande tips en andere oefeningen worden toegepast om conditie na herstel van corona op te bouwen.

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?