Je immuunsysteem een boost geven? Of liever niet?
Het versterken van het immuunsysteem. Steeds meer fabrikanten van poeders, pilletjes en andere middelen spelen hier handig op in. Maar wat werkt nu wel? En wat niet? Wij namen enkele wetenschappelijke onderzoeken onder de loep.
Wat is het immuunsysteem?
Je eigen immuunsysteem versterken. Kan dat eigenlijk wel? Voordat we hier dieper op induiken, leggen we uit wat het immuunsysteem is. Immuniteit is het mechanisme dat ervoor zorgt dat je lichaam infecties tegengaat. Het is wetenschappelijk bewezen dat vaccinaties een goede manier zijn om infecties tegen te gaan. Toch zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in de connectie tussen leefstijl en immuniteit om gezond te blijven. Ook laten meer mensen zich níet vaccineren.
Immuunsysteem en sport
Zowel sporters als niet-sporters hebben baat bij een goed functionerend immuunsysteem. Niet alleen zorgt het immuunsysteem voor een goede afweer, ook beïnvloedt het weefselherstel, slaap, geestelijke gezondheid en thermoregulatie. Maar méér sporten betekent niet automatisch een betere afweer. Later in dit artikel meer hierover.
Supplementen om je immuunsysteem te versterken?
Of je geld liever aan andere zaken besteden?
Mensen nemen supplementen in, zoals vitamines, probiotica, mineralen en anti-oxidanten, omdat zij hun immuunsysteem willen versterken. In de Verenigde Staten neemt meer dan de helft van de inwoners supplementen. Veel mensen zien supplementen als een alternatief voor vaccinatie. Van sommige vitaminen bestaat bewijs dat deze het immuunsysteem mogelijk een boost kunnen geven. Denk aan vitamine A en vitamine D. Van andere vitaminen is de werking echter nog onzeker. Soms ligt een teveel aan inname van supplementen op de loer. Laat je daarom goed informeren voordat je supplementen neemt.
Is het boosten van je immuunsysteem een fabel?
Je immuunsysteem is een ingenieus mechanisme dat je lichaam in balans houdt. Het weert allerlei indringers. Denk aan bacteriën, virussen en parasieten die tot een infectie kunnen leiden. Echter, het resultaat van een te goed werkend (hyperactief) immuunsysteem kunnen allergieën, diabetes en allerlei andere auto-immuunziekten zijn. Volgens professoren van de Harvard Medical School zou het boosten van je immuunsysteem dus kunnen leiden tot allerlei nare aandoeningen. Wanneer je te weinig normaal en gevarieerd voedsel binnenkrijgt of opneemt, of ongezond leeft, is het belangrijk om je levensstijl nader te bekijken. In plaats van spreken over het versterken of boosten van je immuunsysteem kun je naar ons idee beter streven naar een evenwichtig immuunsysteem. Oftewel, een afweersysteem dat in balans is.
Wanneer een sterk immuunsysteem een zwakte wordt
Wist je dat met name jonge mannen aan het begin van de vorige eeuw stierven aan de Spaanse griep? De reden hiervoor? Zij hadden een supergoed functionerend immuunsysteem. Het nadeel? Het sloeg als het ware op hol bij het bestrijden van het griepvirus. Dit wordt ook wel cytokinestorm genoemd. Hierdoor werden de mannen zo ziek dat zij dit uiteindelijk met de dood moesten bekopen.
“Meditatie brengt immuunsysteem in balans“
Tips om je immuunsysteem in balans brengen
Een supergoed geboost immuunsysteem is dus niet altijd wenselijk. Daarom spreken wij liever van een immuunsysteem dat in balans is. Te weinig slaap, stress, roken, overgewicht, een slechte hygiëne, te veel én intensief sporten zonder herstel… Er zijn tal van zaken die je immuunsysteem kunnen verzwakken. Tot je 50e levensjaar is je afweersysteem redelijk stabiel, maar daarna neemt het af. Met deze tips breng jij je immuunsysteem in balans.
- Slaap voldoende
Slaap is 1 van de 4 domeinen die worden behandeld tijdens onze opleiding Yogability Instructeur Level 1. Met voldoende slaap zorg je voor een evenwichtig immuunsysteem. Voldoende slaap is voor iedereen anders. Waar de één aan 7 uur genoeg heeft, heeft de ander 9 uur nodig. Kinderen hebben over het algemeen meer slaap nodig voor een goed functionerend immuunssysteem. - Reguleer je ademhaling
Een gezonde ademhaling legt de basis voor zowel een lage bloeddruk als lage cortisollevels. Cortisol is een stresshormoon dat je immuunsysteem uit balans kan brengen. Maar wat is een gezonde ademhaling? Het begint allemaal bij een buikademhaling en ademen door je neus. Op onze pagina Breathwork vertellen we je meer over ademhaling en ademhalingstechnieken. - Beperk stress
Door stress kan je lichaam uit balans raken. Stress kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld werkdruk. Houd daarom je stressniveau laag. “Stress kan zeker het immuunsysteem uit balans brengen”, aldus de Johns Hopkins University. Het stresshormoon cortisol schakelt cellen in het immuunsysteem uit. Daarom is het van belang om ontspannende activiteiten te ondernemen als meditatie. - Beweeg, maar met een lage intensiteit
Trainen met lage tot matige intensiteit verlaagt op natuurlijke wijze de cortisolspiegel en helpt bij het functioneren van het immuunsysteem. Beweeg minimaal 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag. Af en toe pieken is niet erg, maar zorg voor voldoende herstel. Sterker nog, het zorgt ervoor dat je immuunsysteem geprikkeld blijft. Een recente studie van het Cleveland Clinic’s Center for Functional Medicine wees uit dat topsporters een verhoogd risico op infectie hebben. Herhaaldelijk en intensief trainen zonder voldoende aandacht voor recovery verzwakt namelijk het immuunsysteem. - Eet gevarieerd
Eet gezond en gevarieerd. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met veel kleurrijke groenten en fruit, zodat je onder meer provitamine A, vitamine D en andere belangrijke vitamines en mineralen binnenkrijgt. Omdat vitamine D-tekort relatief vaak voorkomt, raden experts supplementen aan. Let op: overdrijf niet en neem niet meer dan noodzakelijk. Drink ook veel water en verminder alcoholgebruik. Dit kan namelijk je slaap verstoren. Probiotica zouden mogelijk ook helpen. Probiotica zitten onder meer in gefermenteerd voedsel, zoals kwark en yoghurt. - Overgewicht? Val af
Overgewicht wordt gekenmerkt door laagdradige ontstekingsreacties die de afweer verzwakken. Mensen met obesitas of veel overgewicht lopen daardoor meer risico om infecties op te lopen, zoals Covid-19. Niet voor niets is afvallen bij overgewicht van groot belang voor een gezonde afweer. Doe dit wanneer mogelijk onder begeleiding van experts.