Met deze tips haal jij meer uit je pull-ups

Er was eens een tijd waarin ik geen enkele pull-up kon. Nul, zero, noppes. Ja, met een beetje geluk en heel veel inspanning perste ik er één uit. Eén! Tanden op elkaar, een gezicht als een vuist. Maar… tijden zijn veranderd. Pull-ups zijn inmiddels mijn favoriet. Daar ging wel wat aan vooraf. Dit zijn mijn tips zodat ook jij de pull-up kunt verbeteren.

Inhoudsopgave

Wat is een pull-up?

Om de pull-up te verbeteren is het belangrijk om eerst te kijken wat een pull-up nu eigenlijk is. De pull-up is een krachtoefening voor het bovenlijf waarbij je jezelf optrekt. Niet voor niets wordt de oefening ook wel ‘optrekken’ genoemd. Tijdens de oefening worden onder meer de latissimus dorsi en de biceps brachi aangesproken. Pull-ups kun je doen met je handen op schouderbreedte, maar ook smaller of breder. Daarnaast kun je op verschillende manieren de bar vasthouden. Met de handpalmen naar je toe. Of juist van je af. Bij die eerst spreek je je biceps meer aan. In het tweede geval zijn het je lats die je aanspreekt. Je kunt de pull-up op diverse manieren uitvoeren: strict, chin-ups, kipping, butterfly’s en meer.

Wat is het verschil tussen een pull-up en een chin-up?

Bij de chin-up plaats je jouw handen dus iets smaller. Ook wijzen je handpalmen richting je gezicht. Terwijl bij een pull-up je je handen iets breder plaatst. Daarnaast wijst de rug van je hand bij een pull-up richting je gezicht. En de handpalmen van je af. Wat moeilijker is: de pull-up of de chin-up? Dat hangt helemaal af van jou als persoon. Maar de meeste mensen vinden chin-ups makkelijker, omdat zij de kracht dan meer uit hun biceps en pecs halen. Anders dan bij de pull-up, waarbij je meer je lats gebruikt. Naast de chin-up en de pull-up heb je ook L-ups, waarbij je je heupen in 90 graden brengt en je benen voor je uitstrekt terwijl je jezelf optrekt. En bestaan er wide-grip pull-ups (handen verder uit elkaar), towel pull-ups (trek jezelf aan een handdoek op) en wixed-grip pull-up (met 1 handpalm en 1 handrug richting je gezicht).

Oefeningen om pull-ups te doen

Kan iedereen pull-ups? Pull-ups gaan niet vanzelf. Maar de meesten kunnen de oefening wel leren. Belangrijk is dat je sterker wordt, zodat je de kracht hebt om jezelf op te trekken. Daarnaast zijn core-stabiliteit en schouder- én thoracale mobiliteit van groot belang voor het uitvoeren van een solide pull-up. Hoe leer je het beste pull-ups? Dat kan met behulp van de volgende oefeningen:

 1. Hang jezelf sterk
  Zorg dat je ‘stiekem sterk’ wordt. Oftewel: ga gewoon hangen! Hoe sterk je moet zijn voor een pull-up? Het is belangrijk dat je stabiel kunt hangen en dat je jouw lichaamsgewicht aan kunt. Ook moet je voldoende grip hebben. Geloof het of niet, maar voor veel mensen is dit een van de meest uitdagende gedeelten van de pull-up. Grijp de bar vast met je vingers aan de bovenzijde en je duim aan de onderzijde. Hang zo lang als je handen het toelaten. Lukt dit eenmaal? Maak het jezelf moeilijker. Probeer eens te hangen aan 3 vingers, 2 vingers of aan 1 arm. Nog meer uitdaging? Doe een gewichtsvest om. Of ga hangen in een L-sit-positie.
 2. Scapular Pull-ups
  Hoe word je beter in pull-ups? Belangrijk is het dat je je schoudermobiliteit verbetert. Scapular pull-ups zijn daar ideaal voor. Ook is dit een goede oefening om je lats te leren activeren. Hoe doe je nu Scapular pull-ups? Ga hangen met gestrekte armen. Trek vervolgens je schouderbladen naar achteren en weer naar voren. Lukt dit? Probeer dan cirkels te maken: van voren, naar boven, naar achteren en weer naar beneden. Vind je dit lastig? Probeer dan de oefening eerst uit te voeren met je voeten op bijvoorbeeld een plyobox voor een beetje extra support.
 3. Batwings
  Om je pull kracht bij te zetten kun je natuurlijk bent-over-rows doen. Een andere methode is het doen van Batwings. Ga hiervoor op je buik liggen op een bankje met je gezicht naar beneden. Pak aan weerszijden een dumbbell of kettlebell vast. Trek deze vervolgens omhoog, met de intentie om met je duimen je oksels aan te raken. Je ellebogen wijzen naar het plafond. Houd deze pose minimaal vijf seconden vast. En laat vervolgens het gewicht zakken tot aan de grond.
 4. Hollow
  Een sterke core is essentieel om een pull-up te kunnen. De Hollow-positie is een oefening waarmee je direct functionele core-kracht opbouwt. De Hollow-oefening komt oorspronkelijk uit het turnen. Om de oefening te doen ga je op je rug liggen met je armen in een overhead-positie. Je benen bevinden zich naast elkaar en je tenen zijn gespitst. Vanuit deze positie span je je core aan door je ribben in te trekken. Vervolgens lift je je voeten, benen en schouders van de grond. Je lage rug raakt de grond nog wel aan. Houd de oefening 15 tot 30 seconden vast. Houd je dit niet vol? Laat dan in eerste instantie je voeten en benen aan de grond. En focus je op het van de grond houden van je schouders en armen. Als je eenmaal de Hollow hold een minuut lang kunt doen, dan ben je klaar voor de Hollow Body Rock. Start in de Hollow Hold en wieg heen en weer. Eerst komt je bovenrug van de grond en vervolgens je lage rug en middenrug. Start met het maken van 15 tot 20 herhalingen, drie setjes lang.
 5. Locust
  De locust of arch is een oefening die vaak wordt gedaan bij yoga en turnen. Net als de Hollow Hold en Hollow Rock, versterk je met de locust je core. Ga op je buik liggen met je armen langs de zijkanten van je lichaam of naar boven gestrekt. Adem in en til je hoofd, borst, armen en benen op. Houd 15 tot 30 seconden vast – vergeet niet te blijven ademen. En wil je meer? Rol dan van de locust naar de hollow hold en weer terug. De uitdaging is om daarbij niet met je handen de grond aan te raken. Maar de draai puur uit je core te halen.
 6. Negatives
  Dit is de enige negativiteit die wij toelaten: negatives voor een betere pull-up. Stap op een plyobox of bankje. Pak de bar vast. Je armen zijn nu gebogen. In deze positie ga je enkele seconden hangen. Vervolgens laat je jezelf met gebogen armen langzaam zakken totdat je armen helemaal gestrekt zijn. Eventueel kun je negatives doen met extra gewicht, zoals door het dragen van een gewichtsvest. Bijvoorbeeld als je wilt opwerken naar loaded pull-ups.
 7. Partner Pull-ups
  Mijn eerste pull-up deed ik samen met een partner. Hoe kun jij nu een ander helpen? Wanneer je partner eenmaal hangt, kun je hem of haar voorzichtig bij haar taille vasthouden. Tijdens het optrekken geef je lichte ondersteuning naar boven. Je zult zien dat je iemand daarvoor helemaal niet stevig hoeft vast te pakken. Voel je jezelf niet comfortabel bij dit idee? Dan kunnen jij of je partner ook een elastiek gebruiken.

Boven zie je de Hollow-positie, beneden de Locust, ook wel Arch genoemd. De foto’s komen uit ons boek: Functional Yoga: fysiek en mentaal fit

Wat is een kipping pull-up?

Kipping pull-ups zijn een efficiënte manier om meer pull-ups te kunnen doen. Bijvoorbeeld omdat je (kracht)uithoudingsvermogen wilt trainen. Of zodat je in competitieverband meer pull-ups kunt doen. Denk aan de pull-ups die je ziet in een CrossFit-wedstrijd. Met de kipping pull-up creëer je momentum. Een swing die ervoor zorgt dat jij je sneller en met minder inspanning kunt optrekken.

Yogabilty’s favoriete tools voor een betere pull-up

Yogamat
Bestel

Medicineball
Bestel

Weerstandsbanden
Bestel

Kettlebell
Bestel

Is een kipping pull-up wel veilig?

Om de kipping pull-up te kunnen doen zijn coördinatie en behendigheid noodzakelijk. Ook moet je de hollow- en locust-positie tot in de finesses beheersen. Soms wordt er geroepen dat het doen van kipping pull-ups valsspelen is of zelfs onveilig. Maar deze argumenten gaan alleen op als kracht en souplesse ontbreken om de oefening om de juiste manier uit te voeren. De kip is er niet om te cheaten, de kippingpull-up is slechts een andere manier van bewegen. Net als sissy squats, front squats, air squats en pistol squats variaties zijn op de ‘standaard’ back squat. Het één is niet beter of slechter, het is slechts een variant

Tips voor een betere kipping pull-up

 1. Strict before kip
  Om de kipping pull-up te leren beheersen is het van belang om ten minste 4 of 5 strict pull-ups te kunnen uitvoeren. Je wilt tenslotte voldoende kracht en controle hebben. En niet opeens een spier afscheuren. Door de strict pull-up onder de knie te hebben, zijn de aanhechtingen en oorsprong van je spieren goed voorbereid op de oefening.
 2. Werken aan mobiliteit
  Naast kracht is ook schouder- en thoracale mobiliteit een belangrijke vereiste. Een test om te kijken of jij over voldoende mobiliteit bezit: Back to Wall Shoulder Flexion. Pak een pvc-pijp. Ga met je rug in kleermakerszit tegen de muur zitten. Je gehele rug raakt de muur aan; van je onderrug tot en met je bovenrug. Beweeg de pvc-pijp nu richting de muur. Voldoende mobiliteit? Je armen raken de muur, zijn recht en je rug trekt niet hol. Met Yogability werk je aan je mobiliteit om onder andere meer uit je pull-ups te halen.
 3. Hollow / Arch
  Bij het uitvoeren van de arch activeer je je core. De kracht die ontstaat gebruik je als je overgaat naar de Hollow om een opwaarts momentum te creëren.

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?