Schouderpijn of schouderklachten komen vaak voor. Zo is onder sporters pijn aan de rotator cuff een veelvoorkomende klacht, veroorzaakt door overbelasting, disbalans in het lichaam of een verkeerde houding. Onder de rotator cuff verstaan we vier spieren die de schouderbeweging mogelijk maken. De musculus supraspinatus, de musculus infraspinatus, de teres minor en de musculus subscapularis. Je rotator cuff is essentieel voor schoudermobiliteit.

Oorzaak schouderpijn of -klachten

Veel ouderen ervaren schouderpijn. Kalkophopingen in de schouder ontstaan bij het verouderingsproces. Dit kan leiden tot klachten als irritatie en verdikkingen in de pezen. Bij schouderproblemen kunnen krachtverlies in de arm, moeite met het optillen van de arm of pijn met uitstraling naar de bovenarm optreden.

Met houdingen en oefeningen kun je schouders soepel en mobiel houden. Voordat je echter begint met het doen van oefeningen voor schouderpijn, is het belangrijk om uit te sluiten dat er geen (ernstige) medische oorzaak aan de problemen ten grondslag ligt. Een arts kan je hierover meer vertellen.

Lees ook: Kun jij je handen achter je rug reiken?


7 beste oefeningen bij schouderpijn

Waar foamrollen of stretchen met een pvc-pijp een kortetermijnoplossing is en tijdelijk verlichting geeft, zorgen yoga-oefeningen ervoor dat je schouderklachten op lange termijn kunt voorkomen en tegengaan. Stijve schouders kunnen voortvloeien uit een te strakke borstregio. Niet voor niets kan het helpen om ook je borstspieren te rekken. Wij hebben 7 houdingen en -oefeningen uit ons boek ‘Functional Yoga: fysiek en mentaal fit’ voor jou op een rij gezet. Oefeningen die klachten waaronder pijn in de schouder kunnen voorkomen en tegengaan.

  1. Thread the needle
  2. Cobra
  3. Bound bridge
  4. Bound forward fold
  5. Child’s Pose Tricep Stretch
  6. Pole Prone Lift and Pull
  7. Prone Scapular O-formation (CARs)

Pijn in schouder na slapen

Schouderpijn na het slapen komt regelmatig voor. Ten eerste is het van belang om je slaaphouding onder de loep te nemen. Lig je veel op je zij? Heb je een te hard of juist te zacht matras? En slaap je met of zonder kussens? Een slaapspecialist kan je hierover adviseren. Voor gezonde gewrichten is het van belang om regelmatig Controlled Articular Rotations (CARs) te doen. CARs zorgen voor een verbeterde vochtbalans in het schoudergewricht en kunnen kalkafzettingen verhelpen. Begin de dag daarom altijd met schouder-CARs, zoals de Prone Scapular O-formation.

Stijve schouders: pijnklachten

Ook stijve schouders kunnen pijnklachten geven. Een voorbeeld hiervan is de frozen shoulder. Hierbij verstijft het weefsel rondom het schoudergewricht. Lees meer

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?