Flexibiliteit en mobiliteit om blessures tegen te gaan en meer

Stel jezelf eens voor: zou jij als 90-jarige je tenen kunnen aanraken? De 96-jarige Johanna Quaas is het levende bewijs dat het mogelijk is. Zij is internationaal turnkampioen bij de senioren. En draait haar hand niet om voor één handstand of radslag meer of minder. Maar waarom zou je dat eigenlijk willen? Dat leggen we je graag uit.

Voordelen van een mobility-routine

Heb jij wel eens stilgestaan bij het feit dat kinderen radslagen doen, in een diepe squat kunnen zitten en aan de monkey bars in het park hangen? En dat terwijl ze niet klagen over een stijve rug of andere pijntjes? Veel mensen denken dat dit alles te maken heeft met leeftijd. Toch speelt leefstijl een veel grotere rol. Een stretch- en mobility-routine kan wonderen doen. Zeker wanneer we ouder worden.


Yogability’s favoriete mobility gear

YOGAMATTEN
Bestel

MEDICIN BALLS
Bestel

WEERSTANDSBANDEN
Bestel


Neuroplasticiteit en proprioceptie

Door veroudering nemen zowel neuroplasticiteit als proprioceptie af. Ook worden spieren vaak strammer en vermindert de botdichtheid. De 96-jarige Johanna Quaas kan nog steeds radslagen en de handstand doen. Quaas bewijst dat het verouderingsproces tot op zeker hoogte een halt toegeroepen kan worden. Of in ieder geval kan worden vertraagd. “Hoe dan?”, vraag je jezelf misschien af. Van 07.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ‘s avonds is je agenda gevuld met meetings en andere verplichtingen. Waar haal je dan die tijd vandaan? Toch is ongeveer 15 tot 20 minuten per dag het enige dat je nodig hebt. En dat alles voor een leuker, gezonder leven met minder kwalen. Wij geven je zes redenen om een stretch- en mobility-routine aan je dagelijkse activiteiten toe te voegen.

 1. Voorkom blessures
  Er bestaat een verschil tussen blessures die ontstaan door te veel fysieke activiteit én blessures die komen door inactiviteit. Wanneer je te weinig beweegt, dan wordt je lichaam stijf. De beweeglijkheid van je spiervezels neemt af en je gewrichten worden onvoldoende gesmeerd. Door aan flexibiliteit – zowel passief als actief – te werken, zorg je dat je jezelf vrij kunt bewegen. Door langzaam te bewegen terwijl je bijvoorbeeld stretches of mobiliteitsoefeningen als CARs te doen, neemt je lichaamsbewustzijn toe. Je raakt beter in staat om pijn of beperkingen te detecteren. Zo krijg je een beter idee waaraan je kunt werken. Zit je van negen tot vijf achter je bureau? Geef dan extra aandacht aan je heupen en schouders. Ben je veel onderweg, bijvoorbeeld met kinderen? Focus jezelf dan op je rug en zorg dat je je squats verbetert.
  Bol 7 daagse 2022

 2. Verbeter de bloedcirculatie
  Het trainen van mobiliteit zorgt ervoor dat je bloedcirculatie verbetert. Afvalstoffen worden beter afgevoerd. Het hebben van een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat je beter beschermd bent tegen legio ziektes en aandoeningen. Variërend van diabetes tot nierfalen. Simpele stretches, zoals downward facing dog en chair pose, zorgen ervoor dat je bloed in de juiste richting stroomt.
 3. Verminder stress
  De tijd nemen om op dagelijkse basis te werken aan flexibiliteit en mobiliteit is een geweldige manier om je gedachten op iets anders te focussen dan je werk, je familie en andere verplichtingen. Hierdoor vermindert stress. Met name voor mobilitytraining – zoals CARs en PAILs en RAILs – heb je volledige focus nodig. Het leert je om bewuster te worden van je lichaam en bewegingen. Op deze manier kun je met volle aandacht je bewegingsbereik verbeteren. Maak van je mobiliteit en flexibiliteit net zo’n grote prioriteit – of misschien zelfs een grotere – als andere activiteiten.
 4. Verouderingsproces tegengaan
  Je mist het pas als je het kwijt bent. Dat is niet alleen een cliché in de liefde. Maar geldt ook voor mobiliteit. Mobiel zijn is essentieel om je fit en vitaal te voelen. Om te gaan en staan waar jij wilt. Lukt het je niet meer om bijvoorbeeld je rug te wassen. Uit bed te stappen. Of iets van een hogere schap te pakken. Dan kun je jezelf behoorlijk onthand voelen. Flexibel of mobiel zijn zorgt er niet alleen voor dat je dagelijkse pijntjes afneemt, ook kan het je helpen bij de meest eenvoudige dingen. Het oprapen van een papiertje van de vloer bijvoorbeeld. Of op één been staan. Maar ook je rug alle kanten op kunnen bewegen. Zorg er dan ook voor dat je blijft bewegen, want: “if you don’t use it, you lose it”.
 5. Verbeteren van andere oefeningen
  Houd je van hardlopen? CrossFit? Of bootcamp je zo nu en dan in het park? Welke activiteit je ook doet, door aan flexibiliteit en mobiliteit te werken, verbeter je de aansturing vanuit je brein. Veel sportieve activiteiten of bewegingen zijn eenzijdig. Dat betekent dat je in maar één bewegingsvlak beweegt. Bij bijvoorbeeld Yogability of andere vormen van mobiliteit- of flexibiliteitstraining beweeg je daarentegen in alle richtingen. Zo kun je je bewegingsbereik aanzienlijk verbeteren. En dat helpt je ook bij andere sporten.
 6. Word sterker en mobieler
  Onze leefstijl heeft een enorme invloed op onze beweging. Door veel zitten – vaak ook nog met een verkeerde houding – krijgen we onnodig veel druk op onze schouders, nek en rug. Bovendien verzwakken onder meer onze heupbuigers. Het gevolg: fysieke klachten als rugpijn en nekpijn. En vergeet ook de mentale impact niet. Pijn en te weinig lichaamsbeweging hebben namelijk een enorme invloed op ons geestelijk welzijn. Het kan leiden tot stress. Door te werken aan met name mobiliteit (ofwel actieve flexibiliteit) maak je je lichaam sterker én flexibeler. Doe oefeningen als squats en CARs niet alleen in de sportschool, maar maak ze onderdeel van bijvoorbeeld je ochtendroutine of doe ze als activiteit tijdens je pauze.

Verder lezen?

Spagaat voor beginners: hoe kan je […]
Sport en bewegen goed tegen stress […]

Word Yogability Trainer

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability Trainer. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! 

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?