Hoe beginnen met yoga?
Steeds meer mensen beginnen met yoga. Vrouwen, mannen, atleten, ouderen… En dat is niet zonder reden. Yoga heeft veel voordelen. Zo doen mensen aan yoga om zich mentaal en lichamelijk te ontwikkelen. Ga jij yoga voor het eerst doen? Of ben je beginnend yogi? Kijk dan eens naar onderstaande tips met als onderwerp yoga voor beginners. En bereid je voor!
Tip 1. Ontdekt welk type yoga bij jou als beginner past
Van actieve yoga in een warme omgeving als hot yoga tot moderne soorten met een functionele insteek, zoals Yogability. Er zijn talloze soorten yoga. Ben je beginner en wil je yoga gaan beoefenen? Kies dan de variant die bij jou past. Wij hebben speciaal voor jou een handige lijst gemaakt met de meest voorkomende types yoga en de kenmerken.

Naar artikel: Welke yogasoorten zijn er?
Tip 2. Voorbereiden op eerste yogales
Tijdens je eerste yogales kan er veel op je af komen: twists, buigingen, rotaties… Ben je nog wat onzeker of je de houdingen correct uitvoert? Speciaal voor beginners en mensen die meer willen weten over yoga hebben wij een functioneel yogaboek geschreven. Hierin staan ruim 180 yogahoudingen, variaties, polsstretches en yogaseries. Maar ook ademhalingsoefeningen, tips voor als je meditatie wilt leren en hoe je met yoga kracht kunt opbouwen. Lees ze door en oefen ze. Zo kom jij goed voorbereid als beginner naar je eerste yogales.
Tip 3. Yogaposes: de fundamentals voor beginners
Als je met yoga begint kunnen de houdingen soms verwarrend zijn. Want wat is nu het verschil tussen cobra en upward facing dog? Volgens Yogability zijn de fundamentals: hoge plank, lage plank, downward facing dog, upward facing dog, cobra, forward fold en mountain pose. In ons boek lees je hoe je ze precies uitvoert.
Tip 4. Welk yogamatje kopen?
Een gedeeld yogamatje van je yogaschool of sportcentrum klinkt als beginner natuurlijk aanlokkelijk. Maar hierop kunnen schimmeldeeltjes, bacteriën en virussen achterblijven. Iehhh! Daar wil je natuurlijk niet met je neus op liggen.

Je eigen yogamatje is dus wel zo hygiënisch. Maar welk yogamatje is nu voor jou geschikt? Er zijn yogamatjes van 5 euro en matjes van 80 euro. Wij raden je aan om te starten met een goedkoper matjes. Kijk goed naar het materiaal waarvan de mat is gemaakt. Zo zijn PVC-matjes niet altijd goed voor de gezondheid. Er zijn alternatieve matjes op de markt die ook nog eens milieuvriendelijker zijn, zoals matjes van kurk en matten die gemaakt worden van gerecyclede plastic flessen. Kijk ook naar de dikte van de mat: op een dikke mat kan het lastiger zijn balans te vinden. Een te dunne mat op een harde vloer kan weer leiden tot pijnlijke knieën en polsen.
Tip 5. Aan de slag met je ademhaling
De rode draad van yoga? Dat is de ademhaling. Controle over het ademhalingsproces kan als yoga-beginner knap lastig zijn. Zegt de instructeur dat je moet inademen, adem je net uit. En andersom. Maar wees gerustgesteld: om ademhalingstechnieken onder de knie te krijgen heb je gewoon een… lange adem nodig! Oftewel, het is belangrijk om het vaak te oefenen. Bekijk bijvoorbeeld de ademhalingstechnieken van Yogability, zoals Tactical Combat Breathing.
Yogability voor beginners
Wil je yoga op een no-nonsense manier combineren met mobility-oefeningen? Ontdek dan Yogability, een functioneel yogaconcept. Of je nu beginner bent of gevorderde op het vlak van yoga, met Yogability verdiep jij jezelf op een praktische wijze in yoga en mobiliteit.