Mannen en yoga: géén vreemde combi

Je squats een boost geven? Een optimale diafragma-ademhaling tijdens een WOD of hardlopen? Of na een werkdag beter ontstressen? Steeds meer mannen ontdekken de voordelen van yoga. Het functionele trainingsconcept Yogability combineert daarnaast mobiliteitstraining met fundamenten uit traditionele yoga. Dit alles op een praktische manier. Niet voor niets bestaat ruim de helft van de deelnemers aan onze lessen uit mannen.

Yoga voor en door mannen

Wist je dat yoga duizenden jaren terug in India ontwikkeld is door en voor mannen? Of het nu om traditionele yoga of Yogability gaat, met yoga kun je als man jouw fitness- en trainingsdoelen naar een hoger plan tillen. Vrijwel alle soorten yoga zorgen voor positieve effecten op biologische mechanismen in het menselijk lichaam. Dat is wetenschappelijk bewezen. Mannen profiteren daarnaast van yoga-effecten als een toename van flexibiliteit en ademhalingstechnieken. Dat wil overigens niet zeggen dat Yogability alleen voor mannen is. Tijdens onze lessen zijn vrouwen ook welkom.

Yoga ook in mannenwereld

In de Westerse wereld wordt yoga vaak door vrouwen beoefend. Hoe anders is dat in India, het land waar yoga vandaan komt. Daar zijn het meestal mannen die yoga beoefenen. Waarom zijn het in het westen dan vaak mannen die yoga vermijden?

Yogability-oprichte en militair Sebastiaan: “Ik denk dat mannen vaak een stereotiep beeld hebben van yoga, waardoor ze er niet eens aan beginnen. Herkenbaar, want ik was zelf ook zo. Dit terwijl yoga ook wordt beoefend in typische mannenwerelden, zoals defensie. Daar worden de effecten inmiddels uitgebreid onderkend. Kijk alleen al naar ademhalingstechnieken als tactical combat breathing. Die komen ook in de praktijk van pas.”

7 redenen om als man yoga te beoefenen

  • Je ontwikkelt een sterke core
  • Je kunt je adem beter onder controle houden
  • Je wordt flexibeler en mobieler
  • Je kunt verzuring uitstellen tijdens sport en beweging
  • Je kunt beter ontspannen, ook buiten het yogamatje om
  • Je ontwikkelt uithoudingsvermogen
  • Je verbetert de vochtbalans in bijvoorbeeld gewrichten

Tips: man en yoga

Tip 1. Volg lessen online
Ben je een man en wil je yoga proberen? Start bijvoorbeeld thuis met online lessen. Yogability heeft een aantal gratis beschikbaar. Ook kun je op YouTube talloze video’s vinden. Zo kun je in je eigen omgeving kijken of je het iets vindt. Het nadeel is dat je geen feedback krijgt op je houding en uitvoering. Ook mis je misschien de discipline om je les helemaal af te ronden. Iets waar we tijdens Yogability in de praktijk aan werken.

Tip 2. Kom naar een Yogability-les
Yogability is een no-nonsense yogales gecombineerd met mobilitytraining. Hierdoor haal je meer uit je dagelijkse leven, maar ook uit bijvoorbeeld sport en beweging. Op verschillende locaties worden de functionele yogalessen aangeboden. Ben je als man (of vrouw) op zoek naar een praktische, niet zweverige yogales? Bekijk dan het actuele aanbod.

Tip 3. Laat verwachtingen los
‘Ik kan niet bij mijn tenen’, ‘ik ben niet lenig’, ‘ik vind het lastig om mijn ademhaling onder controle te krijgen’… Dit zijn veelgehoorde opmerkingen waardoor – met name mannen – denken dat (functional) yoga niets voor hen is. Maar júist dan is het zinvol om naar een les te gaan. Yoga is een proces, geen eindbestemming. Je kon tenslotte toch ook niet meteen fietsen?

Tip 4. Functional Yoga: fysiek en mentaal fit
Voor vrouwen en mannen die geïnteresseerd zijn in het effect van ademhaling (bijvoorbeeld op verzuring), het verbeteren van je mobiliteit (Range of Motion), het effect van yoga op stress, hebben we een boek geschreven: Functional Yoga: fysiek en mentaal fit. Dit boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Ook staan hierin zo’n 180 oefeningen, houdingen en variaties.

Verder lezen?

Onderzoek wijst uit: mindfulness verbetert slaapkwaliteit […]
Voldoende slaap belangrijk voor spiergroei De […]
Ontdek de menselijke anatomie: boekentips Of […]

Word Yogability-instructeur

Leer professioneel coachen op het vlak van mindset, movement en breathwork. Word Yogability-instructeur. Voor een fysiek en mentaal fitter leven! Nog een paar plekken vrij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief:

This is a success preview text.

This is a error preview text.

Populair

Nieuws
Shop
Academy

Contact opnemen

Heb je vragen of interesse in een samenwerking?